Читај ми!

РИК усвојио предлог да ресорна министарства провере наводе коалиције "Србија против насиља"

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић поновио је да РИК не може ни на који начин да буде укључен у спровођење актуелног изборног поступка у Београду, још мање да утиче на расписивање нових избора. Већином гласова чланова РИК-а, усвојен је предлог да се министарствима унутрашњих послова и државне управе и локалне самоуправе упуте дописи са захтевом за хитно одлучивање о позивима за гласање на изборима који су одржани 17. децембра, које је РИК-у доставила коалиција "Србија против насиља".

Владимир Димитријевић је на седници РИК-а као прву тачку дневног реда навео разматрање захтева коалиције “Србија против насиља“ за расписивање нових избора за Скупштину Града Београда.

"Разлог за сазивање данашње седнице је поднесак који су ми 18. децембра предали у седишту Републичке изборне комисије народни посланици Мариника Тепић и Мирослав Алексић у име коалиције 'Србија против насиља', којом је РИК-у упућен захтев за расписивање и спровођење нових избора за Скупштину Града Београда", рекао је Димитријевић.

"Подсетићу вас поново и да су ме приликом овог захтева замолили да им, као правно неукој странци, имајући у виду да, како су нагласили, нису правничке струке, дам правно мишљење, односно тумачење поднетог захтева, као и материјала који су за овај захтев поднели, а то су били посебно позиви за гласање такозваних фантомских бирача, односно непостојећих бирача на одређеним адресама које су доставили на једној гомили позива за гласање", додао је Димитријевић.

Поновио је да "Републичка изборна комисија не може ни на који начин да буде укључена у спровођење актуелног изборног поступка у Београду, још мање да утиче на расписивање нових избора".

"Међутим, на овај начин сам морао да реагујем и након јучерашњег обраћања појединих чланова РИК-а испред коалиције 'Србија против насиља' овде испред седишта РИК-а, ту је настављена прича о наводним неправилностима и тзв. фантомским бирачима, па не бих желео да се тиме свесно и несвесно додатно јавност доводи у заблуду да РИК има везе са било каквим наводним неправилностима на којима се већ данима заснивају протести овде испред седишта РИК-а", указао Димитријевић.

Димитријевић је истакао да није могуће поступати по захтеву "Србије против насиља", да је РИК ненадлежан и да је захтев погрешно адресиран. Како је навео, избори још увек трају и нема потребе вршити притисак на њега лично и орган који представља.

РИК: Усвојен предлог да министарства провере наводе коалиције СПН

Упутио је предлог да се РИК обрати Министарству за државну управу и Министарству унутрашњих послова.

"Они су надлежни органи за евиденцију пребивалишта грађана и да им изврше проверу позива за гласање који су нам предати уз захтев... Та провера би требало да садржи податак, да би отклонио било какву сумњу, када су бирачи уписани у бирачки списак, да се доставе информације о броју бирача уписаних у јединствени бирачки списак по годинама, затим да ли сви бирачи имају ефективно пребивалиште на адресама наведеним у позивима", истакао је Димитријевић.

Како је навео, за оне који немају ефективно пребивалиште на адресама из позива, треба да се достави преглед броја бирача по годинама, од које на тој адреси имају пријављено пребивалиште.

Већином гласова чланова РИК-а, усвојен је предлог да се министарствима унутрашњих послова и државне управе и локалне самоуправе упуте дописи са захтевом за хитно одлучивање о позивима за гласање на изборима који су одржани 17. децембра, које је РИК-у доставила коалиција "Србија против насиља". У корист овог предлога гласало је 19 од 27 чланова РИК-а.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара