Читај ми!

Сурлић: Изнуђено решење да нема избора на КиМ, јефтин политички поен за Куртија

Доцент на Факултету политичких наука Стефан Сурлића истиче за РТС да је после условљавања Приштине једино али изнуђено решење – да се избори одрже на територији централне Србије. Сматра да је Курти "једва дочекао да се ова тема стави на сто како би добио још неки јефтин политички поен", показавши да се пред Београд стављају услови који су за српску страну неприхватљиви. Упозорава и да Куртијеви циљеви доводе у питање и дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

Срби из јужне покрајине гласаће у централној Србији. То је било једино решење, после условљавања Приштине и поруке шефа мисије ОЕБС-а у Приштини Мајкла Давенпорта, који каже да су спремни да подрже и одрже изборе само ако су испуњени услови – политички и безбедносни – као и ако постоји подршка косовских институција. 

То је и званична порука да избора 17. децембра на Косову и Метохији неће бити.

Стефан Сурлић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, оценио да је одржавање избора на територији централне Србије једино али изнуђено решење.

"Нажалост, иако је Београд поднео званичне захтеве у ОЕБС-у да одрже изборе као што је то било неких ранијих година, да прикупи гласове који би се касније бројали, чак ни та једна техничка могућност није дошла у обзир због тога што ОЕБС није добио гаранције институција Приштине које су надлежне за безбедно одржавање избора на територији Косова. И из тог разлога Срби ће морати да гласају у општинама које су поменуте, значи Тутин, Куршумлија, Врање и Рашка, и једино на такав начин ће остварити своје бирачко право", наводи професор.

Поруком Аљбина Куртија да без међудржавног споразума нема гласања 17. децембра, јасно је да је прекршена и Резолуција 1244 и међународно право. Такву политику Аљбина Куртија, сматра Сурлић, на неки начин подржавају и међународни актери.

"Иако формално сматрају да нема ништа спорно да Срби гласају на овим изборима, као што су мислили и за оне раније изборе за референдум, ипак они подржавају косовску независност и сматрају да би коначну реч требало да има Приштина", сматра Сурлић.

Истиче да је то само континуитет системске дискриминације Срба на КиМ, где им се одузимају политичка, економска права, као и додела социјалне помоћи, а последњих дана се спречавају чак и инфраструктурни пројекти који су од виталног значаја за српску заједницу.

Зашто Приштина Београду намеће неприхватљиве услове

"Аљбин Курти је једва дочекао да се заправо ова тема стави на сто како би он добио још неки јефтини политички поен, пробудио још једном националистичку јавност у Приштини и показао како постоје услови који су неприхватљиви за Београд. И да он неће заправо подржати било какву идеју одржавања избора на којима ће учествовати Срби на територији Косова", нагласио је Сурлић.

Додаје и да се није очекивао већи међународни притисак на Приштину, зато што већ имамо једно врло негативно искуство са претходних избора и сагласности око референдума.

Наводи да је Приштина сада усредсређена пре свега на било какав споразум између Београда и Приштине.

"И оно што је исто тако велики проблем јесте захтев који је уследио од Приштине, који је званичан. Они су рекли да су избори могући само уколико Београд формално затражи то од Приштине директно и да тај захтев после резултира међудржавним споразумом, што би значило и де факто и де јуре признање независности Косова", објашњава Сурлић.

Да ли Курти доводи у питање и дијалог

Такође, професор додаје и да је влада у Приштини свесна да је тако нешто неприхватљиво за Београд, да тако нешто не произлази ни из последњег европског предлога о нормализацији односа, као и да се губи било каква идеја о стварној нормализацији.

Сматра и да Куртијеви циљеви доводе у питање и дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

"Јер када ми разговарамо о основним политичким и економским правима Срба, а са друге стране се говори о формирању Заједнице српских општина, види се да заправо немамо сагласје и да Срби и даље, упркос идеји о некој аутономији, заправо трпе системску дискриминацију на терену, да губе перспективу и да се то одражава у чињеници да на хиљаде људи, као што су и наши државни органи потврдили, напуштају пре свега север Косова", указује Сурлић.

Упозорава и да ћемо, ако се оваква ситуација настави, сведочити о тихом егзодусу људи који не виде никакву перспективу даљег опстанка на Косову и Метохији.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара