Читај ми!

Елвира Ковач (СВМ) и Усаме Зукорлић (Странка правде и помирења) о изборним програмима и плановима

Савез војвођанских Мађара и Странка правде и помирења као предстaвници мањиниских заједница учествоваће на републичким и покрајинским изборима. Елвира Kовач из Савеза војвођанских Мађара и Усаме Зукорлић из Странка правде и помирења говоре за РТС о оствареним пројектима и о важним питањима за своје мањинске заједнице које их очекују након избора.

Елвира Kовач из Савеза војвођанских Мађара каже да је СВМ задовољна сарадњом са СНС-ом у владајућој коалицији. Без обзира што је још актулена влада трајала само годину дана сматра да је доста ствари из колационог споразума испуњено. Као најважнију ставку истиче укидање накнаде за одводњавање пољопивредницима.

Како је објаснила, ове ће накнада бити смањена за 50 одсто док се наредне године у потпуности укида.

Као важан инфраструктурни пројекат истакла је пругу Суботица - Сегедин која треба да буде отворена до месеца. Похвалила је чињеницу да се полиција укључила у решавање проблема миграната на граници са Мађарском што је, како је рекла, СВМ у парламенту раније тражио. То сада грађани Суботице и околине виде, додаје Ковачева.

Усаме Зукорлић из Странка правде и помирења која је имала свог министра у још актуелрном сазиву, сматра да је за кртко време много тога урађено.

"Ресор Едина Ђерлека који је министар задужен за регионални развој у јако кратком периоду реализовао преко 70 пројеката", наглашава Зукорлић.

Како је навео, оно што важно за Странку правде и помирења је да је Влада извдвојила значајна средства и да су бројни инфраструктурни проблеми решени.

Додао је да се једна од кључних ствари из колационог споразума са СНС-ом, Клиничко-болнички центар у Новом Пазару, интентензивно гради.

Споменуо је да се већ ради и на гасификацији Санџака, а започела је и израда пројектне документације за аеродром код Сјенице.

Зукролић каже да намерава да остану у колацији са СНС-ом како би испунили своје циљеве и пројекте за које је потребно време.

На питање да ли СВМ планира за затражи министарско место у случају победе СНС-а на изборима, Елвира Ковач напомиње да циљ коалиционог споразума никада нису биле фотеље већ договори о конкретним пројектима као што су аква-парк на Палићу, о одвајању више средстава за поправку путева у Војводини.

Подсетила је да као мањинска листа и овај пут иду самостално на изборе.

Говорећи о називу листе "За нашег председника, за нашу заједницу, за нашу будућност", Ковачева је објаснила да се први део назива односи на недавно преминулог лидера СВМ-а Иштвана Пастора.

Део у називу "наша заједница" каже да се пре свега односи на мађарску заједницу али да СВМ сматра да то што је добро за Мађаре добро и за све грађане Србије.

Усаме Зукорлић наводи да њихова листа на изборима поново наступа под бројем 8 као и у више изборних циклуса уназад.

Каже да циљ Странке правде и помирења уједињење гласова мањина у Србији да и оне мање видљиве имају своје представнике.

Према његовим речима, проширили су свој домен који не обихвата само Бошњаке из Санџака већ и Роме и Ашкалије. Мањине имају заједничке теме и желимо да понудимо своју синергију и другима, додаје Зукорлић.

Као најважније питање мањина које треба тек да се реше види пропорционалну етничку заступљеност у државним установама као што су полиција, болице, правосуђе.

Сматра да у локалним срединама етничка заступљеност у инстиуцијама треба да се води резултатима последњег пописа становиништва. Као нарочито угрожене по том питању издваја управо Роме и Ашкалије.

Надовезујући се на тему етничке заступљености, Елвира Ковач наводи да у сарадњи са мађарском владом СВМ ради се не образовању правника, еконимиста и лекара унутар мађарске мањине.

Зукролић каже да постоји питање квалификација и у Санџаку за одређене положаје али да се још увек ради на успостављању поверења између Бошњака и државних елемената.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије