Читај ми!

Настављено суђење Беливуковој групи, приказана документација о одузетим предметима

У Специјалном суду у Београду приказан је део писане документације у судском поступку против припадника групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, који се терете за седам убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

Приказана је документација о одузетим предметима од М. Б., међу којима је неколико телефона, за које он тврди да су дечији, док је за један стари мобилни телефон марке "блекбери" навео да га нико није користио.

Такође, од њега су одузети сат "ролекс", као и неколико аутомобила, док је М. Б. рекао да један аутомобил "BMW" није исплаћен, па је тражио да се тај аутомобил врати власнику.

Д. Т. је након што је приказана документација о претресу једне куће, рекао да то није његова кућа и да није потписао записник о одузетим стварима.

У просторијама које је користио М. Б. пронађена су и заплењена два ручна сата марке "ролекс", два телефона са инсталираном апликацијом "Скај" и аутомобил марке "BMW X6''.

Од њега је одузета и лична карта Марка Миљковића који се јавио и рекао да је тражио личну карту и да је видео да је одузета од М. Б.

Приказани су и списи вештачења узетих ДНK узорака, на шта је одбрана ставила предлог да се испита ДНK вештак.

Такође, приказана су и вештачења електронских уређаја који су пронађени код Беливука и Миљковића.

Миљковић је навео да у тој документацији не пише да је од њега одузет "Скај" телефон, који је од њега, како тврди, одузет у СБПОK-у.

Беливук и браниоци су констатовали да на тим документима пише датум 1. јун 2020. године, док су они ухапшени пола године касније, због чега су тражили да се ти предмети изузму из доказа, али им је тужилац појаснио да је то почетак примене софтвера.

Судија је прекинула суђење које се наставља сутра када ће бити преслушани и аудио-снимци пресретнутих разговора између чланова групе.  Такође, хард диск који је одузет од М. Р. ће бити отворен и прегледан на неком од наредних суђења, а Миљковић је рекао да све што се налази на том хард диску њима иде у прилог.

Миљковићев адвокат је питао ко је М. Р., односно са ким је у сродству, на шта је тужилац рекао да није ни са ким у сродству, као и да против ње није покренут кривични поступак.

Медији су раније писали да је М. Р. била Беливукова пријатељица. Беливук се данас у судници појавио са два пара лисица на себи које су биле везане једне за друге.

Адвокати и оптужени тражили одлагање суђења

Адвокати и оптужени покушали су да одложе данашње суђење, али је судија ипак одлучила да одбије њихове захтеве, одржи суђење и настави приказивање писане документације о претресу куће у Ритопеку, где су припадници ове групе, како се сумња, убијали своје жртве.

Поступајућа судија је, између осталог, рекла да се Вук Туфегџић, адвокат певача Стефана Ђурића званог Раста обратио суду и да је, наводећи да је аутомобил који је одузет од оптуженог В. Г., заправо Ђурићев, тражио да се врати његовом клијенту.

В. Г. је потврдио да то јесте Ђурићев аутомобил, наводећи да га је он ''користио провремено'', јер су, како је додао, ''њих двојица сарађивали''.

Неколико нових адвоката који су постављени по службеној дужности припадницима ове групе, након што су оптужени отказали пуномоћја адвокатима које су сами ангажовали, рекли су да нису стигли да се упознају са списима предмета због кратког временског рока, а имајући у виду да је предмет обиман.

Неки од њих тражли су и да буду разрешени, а да суд прихвати да се оптуженима врате стари браниоци.

Браниоце по службеној дужности подржали су и адвокати који су од почетка у поступку, између осталих, Југослав Тинтор и Миљана Перендија.

Оптужени Д. М. се јавио и рекао да не жели да га брани адвокат кога је добио по службеној дужности, јер га чак није ни посетио у притвору, а не зна ни како се зове.

Судија је одбила њихове захтеве, те је одвојила поступак у односу на С. С. и Н. Ђ.

Миљковић тражио изузеће тужилаца и судије

Марко Миљковић је пре тога тражио изузеће поступајућег тужиоца Зоран Бабића, јер је, како тврди, пријатељ Н. В. и Н. М., те тврди да је Бабић саслушао Н. В. везано за уништавање телефона убијеног Александра Станковића.

Тражио је и изузеће главног јавног тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића, јер му, како је рекао, није одговорио на писмо којим му је скренуо пажњу на Бабића.

Он је тражио и изузеће поступајуће судије, јер су, како је навео, погрешно уписана два датума везана за споразум и саслушање окривљеног-сарадника С. Л.

Судско веће је одбацило све захтеве за изузеће.

Сведок И. K., чије испитивање је било заказано за данас, није дошао на суђење, због изненадне болести.

На почетку суђења адвокат Сања Ћериман је рекла да њена брањеница, једина оптужена жена у клану С. С., није данас присутна јер има операцију због чега неће бити целе недеље на суђењима.

Такође, бранилац Н. Ђ. који му је додељен по службеној дужности није дошла, а суду је доставила медицинску документацију, док је на претходном рочишту тражила од суда да је разреши поступања у овом предмету, што је судија прихватила.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво