Читај ми!

Хоће ли Војислав Шешељ поново у Хаг

Да ли ће лидер радикала Војислав Шешељ поново морати у Хаг – то питање отворио је председник Александар Вучић, објавом да је подигнута нова оптужница против Шешеља и четворо сарадника. У Српској радикалној странци кажу да ништа званично из Хага није стигло. Претпостављају да су разлог за подизање оптужнице Шешељеве књиге о процесу против њега.

Скоро деценију пошто се вратио у Србију с поруком да је победио Хашки трибунал, Војислава Шешеља би у Хаг да врати правни наследник Трибунала. Да је оптужница за непоштовање суда против њега и четворо сарадника стигла у амбасаду Србије у Холандији, објавио је председник државе, уз кратак коментар:

"Тек да се на све притиске које имамо дода још нешто", навео је Александар Вучић.

Дан касније, у СРС-у кажу да ни Шешељ, ни остали још ништа званично нису добили из Хага. На основу ранијих позива из српског Тужилаштва за ратне злочине претпостављају да су на оптужници и Љиљана Михајловић, Огњен Михајловић, Мирољуб Игњатовић и Миљан Дамњановић.

"Покушавају да Србију врате у средњи век и да књиге Војислава Шешеља, ваљда, спале на ломачи. Зато што им се не свиђа што је Војислав Шешељ у својим књигама објавио цео свој хашки процес, од првог до последњег дана, свако његово појављивање, сваки допис, свако обавештење и наравно ту има тајних података за Хашки трибунал", рекла је Вјерица Радета из Српске радикалне странке.

Од Механизма за кривичне судове у Хагу коментара нема, али има од лидера радикала – за Вечерње новости – у препознатљивом тону.

"Спреман сам да идем на суђење, али имам један услов. Пошто ће ускоро Велика Британија да потоне у море и то ће изазвати велики талас на Северном мору који ће запљуснути целу Холандију, не бих волео да се у том тренутку нађем у Схевенингену и да се тамо удавим као пацов. Тражим да се прво Механизам премести у неку сигурнију државу. Најбоље би било у Kабул", изјавио је Шешељ.

Зашто у години када је окончао последње суђење за ратне злочине Станишићу и Симатовићу, Механизам покреће нови предмет – адвокат са дугогодишњим хашким стажом Бранислав Тапушковић нема дилему.

"Испоставило се да је сада опет доминантна она пословица – докон поп и јариће крсти. Они немају посла, они једва оправдавају своје постојање, огромне апанаже узимају, та правосудна бирократија живи од нечега што не би смело да се догађа. Ово што сада намеравају да поново ставе на тапет овог суда је такође нешто што се може сматрати вербалним деликтом. Практично, он је у својим књигама писао о стварима које су се на том суду догађале", навео је Тапушковић.

Пред Трибуналом већ је активан један предмет против радикала Вјерице Радете и Петра Јојића, такође због непоштовања суда. Нови би био други поступак и против Војислава Шешеља, који је 2018. осуђен на 10 година затвора због подстицања прогона, депортације и присилног расељавања и премештања Хрвата у Хртковцима, где је 1992. одржао говор. Kазну је одслужио током боравка у хашком притвору од 2003. до 2014.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво