Читај ми!

Одложено припремно рочиште за суђење хрватским пилотима

У Специјалном суду у Београду је за 16. новембар одложено припремно рочиште пред почетак суђења четворици официра Хрватског ратног ваздухопловства, за злочине почињене у војно полицијској акцији "Олуја".

Оптуженим хрватским пилотима суди се у одсуству, јер нису доступни правосудним органима Србије.

Припремно рочиште, које је одложено за 16. новембар, затворено је за јавност. На њему треба да се прочита оптужница и да се представе докази тужилаштва и одбране.

Након припремног рочишта, суд ће заказати главни претрес.

Потврђеном оптужницом обухваћена су четворица припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимир Микац (67) из Птуја, Зденко Радуљ (69) из Осијека, Жељко Јеленић (69) из Пуле и Данијел Боровић (64) из Вараждина.

На терет им се ставља да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Пуномоћник оштећених: Није достављен доказ да је Загреб примио замолницу

Рочиште је одложено, јер суду није достављен доказ када је Министарство правде Хрватске примило замолницу за уручење позива за припремно рочиште, рекао је за Танјугу пуномоћник оштећених Душан Братић.

Братић је поздравио одлуку Србије да подигне оптужницу против пилота Хрватског војног ваздухопловства и отпочне судски поступак.

"Данас је велики дан за идеју правде не само за наше друштво, већ за човечанство у целини и данас је велики дан за жртве јер је почео поступак за тешка кршења међународног хуманитарног права против високих дужносника земље која је ратна победница", рекао је Братић.

Навео је да је наша земља данас показала да има своје тужилаштво и свој суд, а не туђи и додао да у државним органима постоје судије и тужиоци који имају моралне законе у себи, јер су, како каже, "месецима успешно одупрли притисцима".

На питање да ли је поднео нове кривичне пријаве за тај случај, Братић каже да то није учинио и да оставља прилику званичницима у Хрватској да то учине и да процесуирају оне који су донели одлуку да се изврши злочин који је предмет суђења.

Александар Оленик, бранилац оптуженог пилота Владимира Микца, рекао је новинарима да не зна тачне разлоге због којих није одржано рочиште и да је речено да не постоје услови да се одржи.

"Судија је констатовао да нису стечени услови, али не знам на шта се то односи, јер је више питања спорно", рекао је Оленик.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво