Читај ми!

Понавља се суђење Дарку Шарићу за прање пара, у уторак припремно рочиште

У Специјалном суду у Београду 27. сепетмбра почиње поновољено суђење Дарку Шарићу, због прања новца за који се верује да је стечен кријумчарењем кокаина.

У уторак треба да се одржи припремно рочиште које је затворено за јавност.

Апелациони суд у Београду је 4. августа укинуо првостепену пресуду којом је Дарко Шарић био осуђен на девет година затвора.

Поред Шарића пресуда је укинута и осталим осуђенима у овом поступку, док је суд потврдио део пресуде у ослобађајућем делу у односу на Дубравку Штрбац и Немању Крстајића.

Суђење им се понавља, јер је првостепени суд пропустио да одлучи о кривичном делу из прве тачке оптужнице - удруживање ради вршења кривицног које је окривљенима стављено на терет, па се ради о непотпуно решеном предмету оптужбе.

Суђење се поред Шарића понавља и Небојши Јестровићу, некадашњем Шарићевом адвокату Радовану Штрпцу, Предрагу Милосављевићу, Зорану Ћопићу, Маринку Вучетићу, Бојану Станојковићу, Бобану Стоиљковићу, Аргушу Ердинћу и Марку Дабовићу, Горану Богдановићу и Стевици Костићу.

Оптужени се у овом случају терете за догађаје који су се одиграли у току 2008, 2009. и 2010. године.

Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра

Прљав новац криминалне групе, коју је, према оптужници 2008. године оформио Шарић са више других лица, а која се бавила кријумчарењем кокаина, уводили су у легалне новчане токове и прикривали његово незаконито порекло.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених кријумчарењем кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака.

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је, између осталог, улаган и у новосадски хотел "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору.

Оптужени су се, међутим, бранили да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

Шарићу је у току поновљено одлучивање пред Апелационим судом о жалбама на првостепену пресуду којом је осуђен на 15 година затвора као организатор криминалне групе која је шверцовала кокаин из Латинске Америке у Западну Европу, након што је Врховни касациони суд укинио правоснажну пресуду због непрописно састављеног судског већа и наложио поновно одлучивање по жалбама.

Шарићу је у децембру прошле године укинут притвор, али је поново ухапшен 14. априла због сумње да је организовао криминалну групу која се терети за тешко убиство, дрогу, оружје,изазивање опште опасности, злоупотребу службеног полижаја и планирање тешког убиства сведока сарадника Небојше Јоксовића.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво