Читај ми!

Трендафилова за РТС: Ускоро суђење Тачију, веома јак програм заштите сведока

Председница Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу Екатерина Трендафилова у интервјуу за РТС говори о сарадњи са институцијама у Приштини, заштити сведока и почетку суђења Хашиму Тачију и осталима. Нада се да ће то суђење ускоро почети и истиче да је реч о обимном случају на којем судије раде веома интензивно.

Председница Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу Екатерина Трендафилова отказала је посету Гњилану, где је требало да се састане са представницима цивилног сектора - после најављених протеста удружења ветерана ОВК. Састанак ће, како је наведено у саопштењу, бити одржан онлајн. А у интервјуу за РТС, Трендафилова је говорила о сарадњи са институцијама у Приштини, заштити сведока и почетку суђења Хашиму Тачију и осталима.

"Овај случај је изузетно обиман, јер је против четворице оптужених - Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија. Ту је преко милион страница доказног материјала. Судије за претходни поступак раде интензивно и видећемо - надам се да ће се то догодити релативно брзо", рекла је Трендафилова", рекла је Трендафилова.

Шта то значи? До краја године?

"Не могу да вам одговорим. Не зато што имам сазнања, а кријем било шта од вас, већ је на претпретресном судији да, у складу са Законом и Правилником о поступцима и доказима, доведе поступак до суђења. Када се то догоди, изабраћу чланове већа који ће се бавити тим случајем и верујем да ће то радити експедитивно, као што је случај и са осталим предметима.

Тачи и остали терете се за злочине против човечности и ратне злочине, као што су убиства, мучење, илегална хапшења и тако даље. Међутим, макар у јавним деловима оптужнице се не помиње трговина органима. Да ли је истрага о наводима Дика Мартија настављена?

Сваког од четворице, оптужница терети у десет тачака, што поступак чини прилично тешким и дуготрајним. Наравно, не могу да вам кажем шта Тужилаштво истражује. Ми смо различити органи, као што је случај у косовском систему и систему других земаља. Ми, судије, одлучујемо о квалитету предмета и делимо правду.

Али, ви лично, мислите ли да би на евентуалну истрагу могао да утиче захтев Албаније да Савет Европе преиспита Резолуцију о трговини органима, донету на основу Мартијевог извештаја?

"Наравно, сви знају за иницијативу албанског парламента, али бих подсетила на основне принципе - судије нису политичари, ни ја нисам политичар. Ја имам знање из области права. Специјализована већа немају правних инструмената да се баве извештајем Парламентарне скупштине Савета Европе. Члан 1 Закона о Специјализованим већима и Тужилаштву налаже да наш мандат мора да буде у вези са контекстом тог извештаја и јасно је речено да ми као Веће надгледамо и изјашњавамо се о ономе што је одлучено у претпретресном поступку. Не радимо у оквиру извештаја, већ само у оквиру оптужница.

У једном од својих првих интервјуа сте изјавили да ова институција има јединствену прилику да избегне недостатке других правосудних установа. Један од првих изазова је била заштита сведока. Када је Еулекс водио правосуђе они су страдали. Како их ви штитите?

Нисам била укључена у рад других правосудних институција које су се бавиле злочинима у периоду 1998-2000. Али оно што сви знамо, јер пратимо рад других институција, јесте да су сведоци и чланови њихових породица страдали, повређивани су само зато што су испуњавали грађанску дужност и сведочили. Заштита сведока је један од разлога због којих је донета одлука да се Суд измести на друго место. До сада смо имали веома јак програм заштите сведока и свих који су били спремни да сарађују са нашом институцијом.

Да, али из овог суда су процурила документа и имена потенцијалних сведока, која су потом обелодањена на Косову. Гуцати и Харадинај су због тога проглашени кривим, али штета је већ начињена.

Треба подвући да се закон, по којем вршимо своју дужност, одражава и на домаће законодавство Косова. Свако ко покуша да омета спровођење правде, укључујући застрашивање сведока и одавање поверљивих информација, биће процесуиран, што се и догодило. И то је снажна порука да ова институција не само да говори да има јак програм заштите сведока, већ предузима и одговарајуће мере заштите.

Конкретно - у случају Тачи и остали - 32 особе су до сада добиле статус жртве. Мислите ли да је то довољно?

За то је надлежан судија за претходни поступак и морам да кажем да он веома добро процењује. Статус жртве није одобрен свима који су се пријавили, јер морају да задовоље веома специфичне услове. Али, судећи по ових десет тачака оптужнице, могло би се очекивати да буде и много више жртава.

Има ли међу њима Срба?

Добијам све одлуке, поднеске. До прошле недеље сва већа су донела хиљаду и двеста одлука, на преко 150 рочишта - тако да се не сећам, али утисак је да је било жртава свих националности - Рома, Египћана, Албанаца, вероватно и Срба, али нисам сигурна.

Специјализовано веће је формирано, јер Приштина није била у стању, нити је желела  да суди вођама ОВК. Да ли после 6 година на челу Већа можете да кажете да сада има политичке воље у Приштини и подршке власти, парламента за ваш рад?

По закону, сваки представник косовске власти је дужан да сарађује са нама. До сада смо имали подршку косовске полиције приликом хапшења и предаје оптужених. Када се организују посете, нашем обезбеђењу помажу Еулекс и косовска полиција. 2207. Али, да ли има политичке воље, то не знам.

Али како се осећате када чујете председника скупштине у Приштини да каже да намерно држите некадашње лидере ОВК у притвору? Да ли то утиче на ваш рад?

Не. У свом раду, руководимо се искључиво правним оквиром и доказима. То је све, и уверавам вас да, до сада, нико никада није покушао да изврши притисак на нас. Људи морају да знају да ми нисмо политички субјект, ми смо судије високог калибра и моралних принципа.

Више него једном сте рекли да суд није моноетнички и да неће судити само Албанцима. Највише пута, ако се не варам, током посете Косову. Да ли је то протоколарна изјава или заиста имате сазнања да би могло да се суди и неком неалбанцу, нпр. Србину?

Закон не прави никакву разлику и поента је била да се суди за кривичну одговорност појединцима, а не организацијама, не једној националној или етничкој припадности. Мој одговор ће увек бити исти, а не знам шта ће тужилац да одлучи.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво