Читај ми!

Продужен притвор царинском агенту "Ц&А"

Виши суд у Београду продужио је за још 30 дана притвор мушкарцу који се сумњичи да је злоупотребом овлашћења, која је имао као царински агент за компанију "Ц&А Мода РС", оштетио буџет Србије и прибавио имовинску корист од преко 750 милиона динара.

Осумњиченом А. Ј. (49), који је ухапшен прошлог месеца, притвор је продужен због опасности од бекства и да не би утицао на сведоке, потврдила је портпарол Вишег суда у Београду Татјана Матић.

А. Ј. је након хапшења на саслушању негирао извршење кривичних дела и одбио да одговара на питања тужилаштва.

Наредбом Вишег јавног тужилаштва у Београду њему је забрањено располагање станом у кули Б Београда на води и гаражним местом, затим са два стана на Новом Београду и две гараже, а блокирани су му и банковни рачуни и рачуни са њим повезаних лица.

Поступак је покренут по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, након што је од Управе за спречавање прања новца добило податке о несразмери у пријављеним приходима и имовини коју поседује.

Финансијска истрага је и даље у току ради идентификације и одузимања целокупне имовине за коју се утврди да нема доказа о законитом пореклу.

За шта се терети осумњичени 

А. Ј. се сумњичи да је у својству царинског агента са квалификованим електронским сертификатом, запослен у привредном друштву "Quehenberger Logistich SRB" д. о. о Шимановци извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у периоду од 2019. до септембра 2021. године и кривично дело прање новца током 2019. и 2020. године.

Сумња се да је он искоришћавањем својих овлашћења царинског агента за компанију "Ц&А Мода РС" сачињавањем и оверавањем царинско-финансијске документације са неистинитом садржином (царинске декларације и ино-фактуре) за робу која је из Кине допремана контејнерским бродом у Ријеку, посредством хрватских аутопревозника транспортовао у Србију.

У поједностављеном поступку декларисања робе, искористивши лого "Ц&А Мода РС", сумња се да је састављао лажне царинске декларације на свом приватном лаптопу, у програму за кућно царињење.

Терети се да је коришћењем квалификованог електронског сертификата приступао информационом систему Управе царина и неистинито приказивао вредност робе и у спорне царинске исправе уносио вредност робе по вишеструко нижим износима од стварних вредности.

На овај начин је, како се сумња, а на основу 65 спорних царинских декларација прибавио противправну имовинску корист од 750.562.946,52 динара.

Тако стечени новац је, сумња се, улагао у куповину заплењених некретнина, иако је знао да потиче из кривичног дела.

Kомпанија "Ц&A Србија", део холандског бренда робних кућа за одећу, прогласила је почетком јуле инсолвентност и покренула стечајни поступак, наводећи да је постала мета организоване царинске преваре. 

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се