Читај ми!

Ухапшен царински агент Ц&А, израдио лажне декларације и оштетио државу за 750 милиона

Ухапшен је царински агент компаније Ц&A Србија због сумње да је искористивши лого те компаније саставио 65 лажних царинских декларација у којима је уносио вредност робе у вишеструко нижим износима од стварне вредности. Сумња се да је тиме оштетио буџет земље у укупном износу већем од 750 милиона динара.

Полиција је у сарадњи с Управом царина ухапсила А. Ј. (1973) због постојања основа сумње да је извршио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и прање новцa и оштетио државу за више од 750 милиона динара.

Како се сумња, А. Ј. је радећи у Привредном друштву "Quehenberger Logisticc SRB" д. о. о. Шимановци, од јануара 2019. до септембра 2021. године, искоришћањем статуса одговорног лица овлашћеног за носиоца одобрења ПД "C&A MODA RS" д. о. о. Београд, сачинио и оверио царинско-финансијску документацију са неистинитом садржином, за робу која је из Кине допремана контејнерски бродом у Луку Ријека, одакле је посредством хрватских ауто-превозника транспортована у Србију.

А. Ј. је, како се сумња, на граничним прелазима Батровци и Шид ангажовао шпедитере, који су по његовом налогу сачињавали транзитне декларације у којима је наведено да је роба власништво ПД "C&A MODA RS" д. о. о. Београд и коришћењем статуса тзв. "кућног царињења", роба је даље транспортована у Србију и испоручена је непознатим купцима.

Након тога, А. Ј. је, како се сумња, искористивши лого ПД "C&A MODA RS" доо Београд, саставио 65 лажних царинских декларација у којима је уносио вредност робе у вишеструко нижим износима од стварне вредности, које исправе је коришћењем квалификованог електронског сертификата проследио у информациони систем Управе царина и тако без контроле окончао царински поступак.

На тај начин он је, како се сумња, прибавио противправну имовинску корист и проузроковао штету Републици Србији у укупном износу од 750.562.946 динара.

Како се сумња, А. Ј. је у намери да прикрије незаконито порекло имовине, део новца уложио у куповину непокретности и то неколико станова и гаражних места на територији града Београда.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.

Kомпанија "Ц&A Србија", део холандског бренда робних кућа за одећу, прогласила је почетком месеца инсолвентност и покренула стечајни поступак, наводећи да је постала мета организоване царинске преваре.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара