Читај ми!

Специјални суд у Хагу продужио притвор Кадрију Весељију

Специјални суд у Хагу одлучио је да продужи притвор једном од вођа бивше ОВК Кадрију Весељију, оптуженом за ратне злочине на КиМ током сукоба 1998. и 1999 године.

Претпретресни судија, Николас Гију утврдио је да у случају Весељија и даље постоји опасност од бекства, као и од ометања напретка поступка Специјалног суда.

"Судија за претходни поступак закључује да су ризици да Весељи може да побегне, опструира поступке Специјализованих већа или почини даље злочине против оних за које се сматра да су противници ОВК, укључујући сведоке који су пружили или би могли да пруже доказе у овом случају", наводи се у одлуци Суда.

Против Весељија и још тројице оптужених вођа бивше ОВК, Хашима Тачија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија Канцеларија Специјализованог тужиоца је крајем априла проширила оптужницу, тврдећи да су починили и ратне злочине у Гњилану, Будакову и Семетишту.

Претходно, оптужница против ове четворице потврђена је 26. октобра 2020. године и према њој, терете се да су са другим чланови удруженог злочиначког подухвата имали заједнички циљ да обезбеде и врше контролу над целим КиМ путем метода које укључују застрашивање, малтретирање, употребу насиља и незакониту елиминацију оних који се сматрају противницима.

У оптужници се помињу Азем Суља, Љахи Брахимај, Фатмир Љимај, Суљејман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво