Читај ми!

Врховни суд у Приштини потврдио казну Зорану Ђокићу

Врховни суд у Приштини одбио је захтев браниоца Зорана Ђокића за заштиту законитости и потврдио му казну од 12 година затвора за наводно почињене ратне злочине против цивилног становништва на Косову и Метохији.

Након одлуке Апелационог суда да потврди првостепену пресуду Основног суда, бранилац Зорана Ђокића, адвокат Љубомир Пантовић затражио је од Врховног суда заштиту законитости, оценивши да је пресуда заснована на бројним повредама закона.

Љубомир Пантовић је у новембру прошле године, након потврде првостепене пресуде, рекао да га из тужилаштва нису позивали током истражних радњи, на шта је имао право по закону.

"Они су ме за то потпуно игнорисали, а многе су истраге вршили из тужилаштва, приликом које су саслушавали сведоке, идентификовали их путем фотографија", навео је Пантовић.

У саопштењу Врховног суда у Приштини наводи се да је одлука донета средином прошлог месеца, те да је "као неоснован, одбијен захтев за заштиту законитости браниоца осуђеног, поднет против пресуде Основног суда у Приштини и пресуде Апелационог суда".

Ђокић је осуђен за наводне ратне злочине почињене у марту 1999. године у насељу Кристал у Пећи.

У оптужници је наведено "да је био припадник српских криминалних, војних и паравојних група које су насилно улазиле у албанске домове и након малтретирања, пљачке и приморавања становника да напусте своје домове, убијале их".

Ухапшен је на прелазу Јариње. У притвору је од 2. фебруара 2019. године.

Његов бранилац каже да судије у Приштини, када су у питању оваква кривична дела, не примењују закон, већ их "воде други мотиви, као што су освета и одмазда", те указује да највиши приштински званичници, стално причају о наводном геноциду и да судије "следе тај њихов пример и не усуђују се да ослободе Србина: да му укину или смање казну".

Адвокат Пантовић је најавио Уставну жалбу Уставном суду у Приштини, последњој инстанци у правосуђу на Косову и Метохији.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара