Приштина, Зоран Ђокић оптужен за ратни злочин

Косовско специјално тужилаштво подигло је оптужницу против Зорана Ђокића из Пећи, осумњиченог за ратни злочин против цивила током марта и априла 1999. године у том граду. Ђокићев адвокат, Љубомир Пантовић сматра да нема довољно доказа и да је тужилац предложио "потпуно неуверљиве и некредибилне" сведоке.

У саопштењу тужилаштва наводи се да је оптужени Зоран Ђокић у сарадњи са "неидентификованом криминалном групом српске националности" починио злочине против цивилног становништва у насељу Кристал у Пећи, где су, према наводима оптужнице "насилно ушли у албанске куће, натерали становнике да напусте домове, физички и психички их злостављали, али и убили", наводи Коссев.

Ђокићев адвокат, Љубомир Пантовић, поручује да на основу увида у оптужницу сматра да тужилаштво нема довољно доказа.

"Ту нема доказа, све је то посредно, нико од сведока није видео Зорана Ђокића на месту извршења дела, већ су од других људи чули да је он учествовао у тома, да је неки Зоран Ђокић учествовао у томе", наводи Пантовић.

Предложени сведоци тужилаштва су оштећени чији су чланови породица настрадали, каже Пантовић и додаје да "сви они кажу да га они нису видели, нису препознали, да га нису познавали, али да су чули од комшија да је Зоран Ђокић учествовао у томе".

Пантовић је раније подсетио да је Ђокић до 2015. године живео у Косовској Митровици где је радио у више невладиних организација, и чак једно време у Влади Косова, односно Министарству за заједнице и повратак, те да је много раније рађена провера његове прошлости и да је увек била позитивна.

Косовска полиција ухапсила је Ђокића 2. фебруара на административном прелазу Јариње, и од тада се налази у притвору.

Главни претрес биће одржан пред Основним судом у Приштини - специјално одељење за ратне злочине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво