Читај ми!

Наставак суђења председнику "СНП Наши"

Директор Б92 Веран Матић, глумац Никола Ђуричко и уредница "Пешчаника" Светлана Лукић сведочили су у Вишем суду у Београду на суђењу председнику организације "СНП Наши" Ивану Ивановићу због оптужби поводом објављивања списка "30 највећих србомрзаца" на интернету, на ком су се нашли и они.

Ниједно од три сведока, који имају статус оштећених, није истакло одштетни захтев против Ивановића, али се Матић придружио кривичном гоњењу за разлику од Ђуричка и Лукићеве, преноси Танјуг.

Матић је посведочио да се тим текстом није осетио посебно угрожено, али да због сличних ствари има полицијску прању већ пет година.

Лукићева је рекла да редакцији Пешчаника стално стижу сличне претње, док је Ђуричко навео да се није осетио угрожен списком нити да је због тога трпео неке последице.

Ивановић се на почетку суђења у фебруару изјаснио да није крив, као и да није имао намеру да било кога дискриминише због његовоих личних особина, већ да су се имена јавних личности на списку нашла због њихових политичких ставова.

Такође је навео да списак "србомрзаца" представља његов политички став.

Следеће суђење заказано је за 13. новембар, када би требало да сведоче новинар Теофил Панчић и Јелена Милић, који су такође на спорном списку.

Тужилаштво за високотехнолошки криминал оптужним предлогом Ивановића терети за кривично дело расна и друга дискриминација, јер је на сајту "СНП Наши" крајем марта 2014. године објавио списак "30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима".

На списку су такође редитељ Горчин Стојановић, бивши саветник председника републике Небојша Крстић, професорка Србијанка Турајлић, покојни верски аналитичар и социолог Мирко Ђорђевић, глумица Мирјана Карановић, певачица Јелена Карлеуша и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара