Читај ми!

Случај “Баркаса”: Давинићу потврђена условна казна

Апелациони суд у Београду изрекао је некадашњем министру одбране Србије и Црне Горе Првославу Данивићу у случају "Баркаса", казну затвора од осам месеци и истовремено је одређено да се казна неће извршити уколико у року од три године не изврши ново кривично дело.

Првославу Давинићу је изречена казна затвора од осам месеци и истовремено је одређено да се казна неће извршити уколико у року од три године не изврши ново кривично дело, преноси Танјуг.

Оштећена Република Србија је ради остваривања имовинско - правног захтева упућена на парницу.

Судско веће Апелационог суда које је одлучивало у трећем степену, у својој одлуци наводи да "образложење пресуде другостепеног суда садржи разлоге о одлучним чињеницама из којих се поуздано закључује да је Првослав Давинић извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја о чему су дати јасни, уверљиви и непротивречни разлози".

Првостепеним пресудама Вишег суда у Београду, Давинић је у овом случају у два наврата био ослобођен оптужби за злоупотребу службеног положаја, а оштећена Република Србија је ради остваривања имовинско - правног захтева била упућивана на парницу.

Овом пресудом, Давинић је проглашен кривим јер је 18. августа 2005. године у Београду искоришћавањем службеног овлашћења нанео штету Министарству одбране СЦГ јер је одлучио да се Региналном центру за обуку ронилаца за подводно разминирање из Бијеле уступи без накнаде пловно средство Војске СЦГ "Баркаса".

То пловно средство је затим 7. септембра 2005. године предато Регионалном центру из Бијеле, заједно са бројним материјалним средствима и пратећом опремом у вредности од око 3,6 милиона динара.

У образложењу пресуде Апелационог суда се, између осталог наводи, да је бивши министар био свестан да ставља ван снаге претходну донету одлуку о продаји предметне баркасе као вишка средстава и тиме причињава штету буджету савезне државе коме би била уплаћена средства од остварене продаје.

"Тим пре што га је правна управа Министарства одбране Државне заједнице претходно обавестила да се таква одлука не може донети, без обзира што је Дирекција за имовинско- правне послове Министарства одбране накнадно дала мишљење да нема правних примедби на нацрт уговора, јер је окривљени одлуку о уступању без накнаде предметне баркасе донео пре него што је добио мишљење Дирекције за имовинско правне послове", навео је суд.

Давинић је током суђења негирао да је извршио кривично дело, наводећи да је све учинио у складу са споразумом између Министарства одбране и црногорског центра.

Првослав Давинић је већ правоснажно ослобођен по три оптужнице (афера Панцир, станови за Кобре, стан за једног официра), а у току му је суђење у случају познатом као "сателит".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара