Читај ми!

Спремне оптужнице за припаднике ОВК

Специјалне истражне оперативне јединице имају припремљене оптужнице против бивших припадника ОВК, наводе приштински медији. Oптужнице су проистекле из истраге покренуте после објављивања извештаја сенатора Дика Мартија. Оптужнице тек након ступања на снагу Закона о Специјалном суду.

Извор листа Коха диторе је рекао да има довољно законске основе за подизање оптужница чим ступи на снагу Закон о Специјалном суду и чим у Скупштини прође споразум са Холандијом у вези са Канцеларијом суда која ће бити у тој земљи, јавља дописник РТС-а.

Ипак, правник Фисник Кореница наглашава да то не може да се уради док се не заврши операционализација суда путем именовања судија и помоћног особља.

Усвајањем Закона о Специјалном суду и постизањем споразума између Косова и Холандије биће испуњени услови за подизање оптужница које су производ истраге случајева проистеклих из извештаја сенатора Дика Мартија, који садржи претпоставке о ратним злочинима које је починила ОВК. Оптужнице неће остати као таоци конституисања овог суда.

Оптужнице су сада спремне пошто су их припремиле Специјалне истражне оперативне снаге (SITF), које је 2011. године формирао Савет Европске уније.

Један извор листа је рекао да ће објављивање оптужница бити "ускоро".

"Има довољно законске основе да оне буду подигнуте одмах пошто на снагу ступи Закон о специјалном суду и пошто кроз скупштину прође споразум са Холандијом у вези са Канцеларијом коју ће овај суд имати у тој земљи, а где ће бити саслушавани сведоци, али и где ће бити обрађивани осетљиви предмети и дописи", рекао је извор листа.

Извор наводи да ће се закон ускоро наћи у скупштини и да се очекује да све обавезе буду завршене у првој четвртини следеће године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво