Читај ми!

Петнаест година затвора за злочин на Овчари

Апелациони суд у Београду правоснажно осудио бившег припадника Територијалне одбране Вуковара Петра Ћирића на 15 година затвора због учешћа у ратном злочину када су мучена и убијена најмање 193 ратна заробљеника на фарми “Овчара” код Вуковара, 21. новембра 1991. године.

Петру Ћирићу је у ту казну урачуната и казна од 10 година која му је изречена правноснажном пресудом Окружног суда у Новом Саду, преноси Танјуг.

Апелациони суд је усвојило жалбу тужиоца за ратне злочине и преиначио казну из првостепене пресуде којом је Ћирић био осуђен на 20 година затвора (у коју му је урачуната и казна од 10 година затвора).

У одлуци која је објављена на сајту суда, наводи се да су основани наводи жалбе Тужилаштва да је првостепеном пресудом повређен кривични закон, јер је првостепени суд одлуком о кривичној санкцији повредио закон на штету окривљеног.

"Наиме, првостепени суд је повредио кривични закон тиме што је окривљеног осудио на јединствену казну затвора у трајању од 20 година, имајући у виду да, у складу са законом, јединствена казна није могла прећи 15 година затвора", наводи се у образложењу одлуке Апелационог суда.

Ћирић је осуђен јер је заједно са припадницима своје јединице и припадницима добровољачке јединице "Лева суподерица", против којих је поступак правноснажно окончан, према ратним заробљеницима - припадницима хрватских оружаних снага, хрватске ратне заробљенике најпре тукао док су они протрчавали кроз шпалир приликом уласка у хангар, наносећи им притом телесне повреде.

Ратни заробљеници били су из редова хрватске милиције и добровољачких јединица који су претходно положили оружје припадницима ЈНА у Вуковарској болници, а затим предати ТО Вуковара.

Када су заробљеници, у више наврата, превожени трактором на Грабово, удаљено око један километар од Овчаре, у формираном стрељачком воду је заједно са осталима пуцао у њих.

"Тако их је стрељањем лишио живота, а том приликом је убијено 200 људи", наводи се у пресуди.

Оптужницом за ратне злочине, Ћирић се терети да је повређивао и убијао заробљенике на пољопривредном добру Овчара код Вуковара, заједно са још 10 оптужених који су раније осуђени на вишегодишње казне затвора, као и више непознатих особа.

Према оптужници, злочин је трајао од поподневних часова 20. новембра до раних јутарњих часова 21. новембра 1991. године.

За убиство више од 200 хрватских цивила, Тужилаштво за ратне злочине до сада је оптужило 20 окривљених.

Од тог броја, њих 15 је правоснажно осуђено на укупно 207 година затвора, док је петоро ослобођено оптужби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво