Читај ми!

"Сведок А": Тачи наредио убиство шпијуна

На суђењу за ратне злочине у процесу под називом "Дреница 2", "Сведок А" је рекао да су четири припадника ОВК рекла да им Америка плаћа за убијање шпијуна.

У случају "Дреница 2" осумњичени су вође бивше ОВК на подручју Глоговца и Србице. Међу њима су амбасадор Косова у Албанији Сулејман Селими и председник општине Србица Сами Љуштаку.

Одговарајући даље на питања Грегора Смита, адвоката Сулејмана Селимија, "Сведок А" је рекао да је Хашим Тачи научио Селимија шта да ради, пренео је портал на албанском Kallxo.com, јавља дописник РТС-а.

"Сведок А" је потврдио оно што је раније рекао да је "учитељ Сулејмана Селимија био Хашим Тачи".

"Хашим Тачи је наредио (Сулејману Селимију) да убије те људе, пошто то још увек није урадио", рекао је сведок.

Сведок је на питање председника Судског већа Даријуса Силицког касније описао собу у притворном центру у Ликовцу где је мучен, рекавши да је у тој соби видео десеторицу оптужених из овог процеса.

Он је рекао да ове особе познаје одраније и да му због тога није било тешко да их идентификује.

Прошле недеље заштићени "Сведок Д" је у истом судском процесу рекао да је крајем августа 1998. године присуствовао убиству које је извршио оптужени Сами Љуштаку, пуцајући из пиштоља у мушкарца који је имао лисице на рукама.

Сведок је испричао да је у августу 1998. године путовао са Љуштакуом, бившим командантом дреничке оперативне зоне, који је био наоружан пиштољем и "калашњиковом".

Сведок каже да су се зауставили између села Дубовац и Галица, где су дошла два униформисана лица са мушкарцем који је имао лисице на рукама.

"Један од двоје униформисаних обратио се Љуштакуу и рекао му: 'Овај је тај.' Љуштаку је извадио пиштољ, уперио му у главу и убио га са три метка", рекао је сведок.

Сведок је испричао да су након тога два војника ОВК бацила леш у шуму, а он је са Љуштакуом пошао у Преказе.

"Сведок Д" је рекао да је у Ликовцу видео неколико затвореника у бившој полицијској станици, која је служила као као центар за задржавање и штаб јединица ОВК.

Он је навео да је отишао у Ликовац, јер је у герилским јединицама био и један његов пријатељ и додао да су у две собе били ухапшени људи, који су били у веома тешком стању.

Сведок је рекао да је после рата причао са једним од њих, и да му је бивши затвореник потврдио да је малтретиран и претучен јер су га третирали као сарадника српских служби.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара