Читај ми!

"Данас": Младић зна ко је убио гардисте?

Хашки оптуженик Ратко Младић је на саслушању поводом случаја Топчидер негирао умешаност у убиство гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, али је рекао да зна ко може да одговори на питање шта се 5. октобра 2004. догодило у војном објекту "Караш", сазнаје лист "Данас".

Према писању листа Данас, Младић је холандском истражном судији рекао име особе из врха Војске Србије која је тада била у касарни у Топчидеру, преноси Фонет.

Према захтеву Вишег тужилаштва у Београду, Ратка Младића је почетком ове године у Хагу саслушао холандски истражни судија.

Српском тужилаштву, као и правним заступницима породица убијених гардиста није било дозвољено да присуствују саслушању, нити да постављају питања.

Због тога ће адвокати породица затражити поновно саслушање Младића, мада су скептични, не верују да ли ће им то бити одобрено.

Њихов први корак ће, ипак, бити захтев за саслушање војног функционера кога је Ратко Младић споменуо као особу која зна одговоре.

Адвокатица породица страдалих гардиста Олгица Батић, која је имала увид у записник са саслушања, рекла је за Данас да су питања која је холандски истражни судија поставио хашком оптуженику била "крајње банална и на нивоу бруцоша правног факултета".

Судија га је питао да ли зна да су гардисти убијени. Младић је на то одговорио да је сазнао из медија, поручивши да "овом приликом жели да изрази саучешће породицама".

"Уследила су питања да ли је био у касарни Топчидер у време убиства гардиста и да ли су били припадници његовог обезбеђења, на шта је он одговорио одречно", навела је Батићева.

Последње питање упућено Младићу било је да ли зна нешто о убиству, на шта је он одговорио да не зна, али је навео име особе која, према његовом мишљењу, зна шта се догодило кобне ноћи у објекту "Караш".

Адвокати породица гардиста знају о коме је реч, али име неће износити у јавност док не поднесу захтев за саслушање.

Упркос наводима Ратка Младића, наше тужилаштво није тражило саслушање те особе. И то је, између осталог, један од разлога зашто истрага годинама тапка у месту. Ми ћемо тражити његово саслушање и не видимо разлоге да нам захтев буде одбијен, рекла је Батићева.

Према њеним речима, исказ наведеног сведока из врха војске могао би бити кључан у решавању случаја Топчидер. Тражићемо и поновно саслушање Ратка Младића, али овог пута од стране нашег тужилаштва и адвокатског тима породица убијених гардиста.

"Не знамо да ли ће нам захтев бити одобрен, с обзиром на компликоване међународне правне процедуре", истакла је Батићева. Лист подсећа да је овај предмет још у фази преткривичног поступка против Н. Н. лица пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво