Читај ми!

Караџић: Очекујем да будем ослобођен

Бивши председник РС Радован Караџић изјавио је данас да очекује да га Хашки трибунал ослободи оптужбе за геноцид и осталих тачака оптужнице, јавља АП.

Последњи дан петогодишњег суђења хашком оптуженику Радовану Караџићу пред Трибуналом окончан је изношењем реплика на завршне речи страна у поступку, а бивши председник Републике Српске изјавио је да очекује ослобађајућу пресуду.

"Рат се није одвијао како сам желео. Било је страшно и молимо бога да је последњи, али то није у мојој моћи", рекао је Караџић у завршној речи пред тројицом судија Трибунала у Хагу, пренела је америчка агенција.

Караџић је рекао да нису тачни наводи тужилаштва да је он наредио да несрби не могу да се врате на своја огњишта одакле су, наводно, отишли, пренела је Бета.

У реплици на завршне речи две стране у првостепеном поступку пред Хашким трибуналом, Караџић је рекао да "није желео ратно стање".

"Нисам желео да се народ милитаризује. Право повратка избеглица је регулисано споразумима. БиХ не би могла бити као унитарна држава прихватљива ни Србима ни Хрватима. Прихватили смо да изађемо из Југославије, али да добијемо нешто", рекао је Караџић.

Караџић је истакао да су многи страни званичници говорили да је он тврдио да се рат у БиХ могао избећи и решити другим средствима.

"Моја позиција је била да ће се све решити за преговарачким столом. Јасно сам говорио да ће се сви вратити на своје ко буде желео и ко буде хтео", рекао је Караџић, додајући да је он пре рата у БиХ јасно поручио да је секуларна држава, у којој би живели Муслимани, Срби и Хрвати, могућа.

"Муслимани, Срби и Хрвати могу живети заједно у секуларној држави и ту смо се ја и Алија Изетбеговић усагласили", рекао је Караџић.

За изношење реплика обе стране имају по 90 минута, а последња судска седница је резервисана за питања трочланог првостепеног расправног већа.

Изношење завршних речи окончано је прошле седмице. Хашки тужиоци су рекли да је Караџић био покретачка сила политике етничког чишћења током рата у БиХ, да се понашао као мафијаш и да је био лажов.

Тужилаштво је затражило казну доживотног затвора за Караџића, а пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године.

Караџић је у завршној речи истакао да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности током рата у БиХ.

Он је рекао да преузима моралну одговорност за злочине Срба у БиХ, али да није наредио извршење убистава.

Караџић (69) је оптужен за геноцид почињен у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина попримио размере геноцида, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво