Читај ми!

Косово, ухапшено 40 џихадиста

Косовска полиција покренула је широку акцију откривања и хапшења особа осумњичених да су учествовале у борбама у Сирији и Ираку, подржавајући терористичке организације ИСИЛ и Eл Нусра.

У акцији полиције, на 60 локација на Косову ухапшено је 40 особа под сумњом да су починиле кривична дела "противуставног уређења и безбедности Косова", јавља дописник РТС-а.

У Приштини је ухапшено осам особа, у Гњилану седам, у Урошевцу 11, у Призрену пет и у Пећи и Митровици по четири особе, саопштила је косовска полиција.

Тужилац Севдие Морина је, објашњавајући резултате истраге, рекао да се испитује и умешаност неколицине локалних верских лидера у индоктринацију омладине и њихову регрутацију за ратове у Сирији и Ираку. 

Заплењене су експлозивне направе, оружје и муниција различитог калибра, а како наводи косовско тужилаштво, планирали су напад на "велики културни догађај".

Дневник Бота сот, позивајући се на полицијске изворе, тврди да је планирана мета исламиста био фестивал документарног филма у Призрену.

Међу ухапшенима је и Фатос Реџепи, други човек Муслиманског форума младих, а та организација је одмах пооштрила реторику оптужујући косовске власти да се хапшење извели "по наредби амбасада хришћанских земаља". 

Акцију је, међутим, подржала косовска исламска заједница. 

У ратовима на територији Сирије и Ирака до сада је живот изгубило 16 особа са Косова, борећи се на страни ИСИЛ-а и Ел Нусре.

Премијер Косова у оставци Хашим Тачи рекао је да је одобрио покретање те акције. Говорећи за Волстрит џурнал о броју грађана Косова који су укључени у борбе у тим земљама пружајући подршку ИСИЛ-у и Ел Нусри, Тачи је, како преноси програм на албанском Радија слободна Европа, рекао да је реч о "десетинама, а не стотинама појединаца". 

Косовске власти оцениле су, после серије упозорења, да је опасност од напада радикалних исламиста прилично реална, посебно после објављивања обавештајних извештаја у којима су назначене групе које спремају самоубилачке нападе. Експрес сазнаје да су неки од ухапшених из општине Качаник, на граници са Македонијом, и да су ухапшени припадници две невладине организације.

Најмање једно ухапшено лице је из НВО "Принцип", исламског удружења које је, на опште изненађене, званично регистровано код власти у Приштини, а које је регрутовало и слало људе у рат у Сирији. Експрес додаје да су међу ухапшенима и чланови Удружења "Исламска омладина – Качаник", која није регистрована.

Пре неколико недеља, управо из Удружења "Исламска омладина – Качаник" ухапшени су Иљир Бериша и Јетмир Кучуку. Они су ухапшени заједно са Седатом Топјанијем и Буримом Балазијем, и сви су осумњичени за терористичку делатност.

Хапшење оволиког броја људи и најављени наставак операције јесу, у извесној мери, изненађење, јер су амерички обавештајци у бројним извештајима објављеним у последњих петнаестак година наводили "ограничен" успех радикалних исламиста у регрутовању присталица на Косову.

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Британије и САД поздравиле су акцију косовске полиције и позвале на опрез од насилног екстремизма.

"Борба у спречавању ширења идеологије екстремизма захтева залагање свих сегмената косовског друштва, укључујући снажну међународну сарадњу. Посвећени смо да сарађујемо с косовским властима док оне врше своју дужност у обезбеђивању јавне безбедности у оквиру владавине закона", пише у изјави.

Амбасаде позивају све релевантне косовске институције да оснаже правне инструменте које имају на располагању како би се суочили с таквим безбедносним изазовима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво