Читај ми!

Шешељ тражи одштету од Трибунала

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ затражио је од Хашког трибунала накнаду штете у износу од 12.000.000 евра због, како је навео, неоснованог притвора јер је у притворској јединици тог суда већ једанаест и по година, саопштено је из Хага.

Председник СРС-а Војислав Шешељ је, у захтеву Трибуналу поднесеном 10. јуна, подсетио да се 24. фебруара 2003. године добровољно предао Међународном суду у Хагу и да је од тада у притвору у Схевенингену.

Лидер радикала наводи да би било невероватно да међународни стандарди не важе или се не примењују у Међународном кривичном суду за бившу Југославију, позивајући се притом на Међународни пакт о грађанским и политичким правима, Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, протокол 7 те конвенције и Римски статут Међународног кривичног суда, преноси Танјуг.

У поднеску се наводи да Шешељ од Хашког трибунала тражи накнаду штете због изгубљене зараде, неискоришћених права из радног односа, изгубљених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, трошкова посета чланова породице, трошкова боравка у притвору и свега што следи као материјална и нематеријална штета.

Лидер СРС-а истиче да трпи и индиректну штету због немогућности рада и зарађивања, да су му повређени углед и част и да због трајног оштећења здравља током 135 месеци притвора има право на новчану накнаду у виду новчане доживотне ренте.

Подсећа да је у Хаг отишао с места посланика у Скупштини Србије, што би, како наводи, био све до сада да није у притвору. Према његовој рачуници, за једанаест и по година зарадио би 210.245 евра бруто плате с паушалом, а на име дневница још 11.927 евра.

Шешељ каже да трошкови посета чланова његове породице износе 502.067 евра, а посета чланова СРС-а, правних саветника и породичних пријатеља укупно 121.257,50 евра.

Трошкови његовог боравка у притвору износе, како истиче, 138.900 евра за набавку хране, пића и телефонске разговоре.

Због трајног оштећења здравља, лидер радикала процењује да доживотна рента од 2.000 евра месечно треба укупно да износи 280.800 евра.

Накнада за повреде части и ширење неистинитих навода требало би, према његовој рачуници, да буде 675.000 евра.

Као накнаду за душевне болове, Шешељ тражи 5.150.000 евра, за физичке болове због здравственог стања још 470.000 евра, а за претрпљени страх 337.933 евра.

Наводи да су трошкови одбране износили 3.941.561 евро и да би накнада нематеријалне штете за чланове његовог домаћинства требало да буде 310.309,50 евра.

Потпредседник Српске радикалне странке Зоран Красић оценио је да је исправна одлука Владе Србије да пружи гаранције за привремено пуштање на слободу лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља, ако буде поштовао услове.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво