Читај ми!

Пропуштена шанса да Орић сам дође у Србију

Не радује што је податак о расписивању Интерполове потернице за Насером Орићем изашао у јавност јер је било шансе да он дође у Србију и буде доступан правосудним органима, каже за РТС Бруно Векарић. Направљена је велика штета и остаје само да се са колегама из БиХ наставе разговори о овом случају, истиче Векарић.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да је Насер Орић долазио у Србију и да је информација о захтеву за расписивање Интерполове потернице због ратног злочина само нанела штету у овом случају.

"Не радује што је ово изашло у јавност, он је имао комуникацију у Србији и било је шансе да дође и буде доступан правосудним органима. Овако, у претфази пре црвене потернице изашло је у јавност и само је нанело штету", рекао је Векарић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, Орић је у Србији комуницирао са људима који су били предмет интересовања у потрази за Ратком Младићем.

"Не могу да анализирам где је процурило, али делимично знамо штету предмета. Направљена је међународна турбуленција, имате председника који прима Насера Орића у свом кабинету", истиче Векарић.

Векарић је истакао да постоји званичан одговор дирекције која се бави потерницама да он не може бити изручен Србији, као и да сада остаје могућност, на основу Протокола о сарадњи са БиХ, да се са тамошњим колегама наставе разговори о овом случају.

Оно што се званично може рећи јесте да је могуће разговарати о уступању доказа босанској страни, али је протокол заснован на добровољности и питање је хоће ли БиХ употребити те доказе, истакао је Векарић.

Коментаришући сазнање да се неколико полицајаца из Србије сумњичи за учешће у отмици у Штрпцима, Векарић каже да је очигледно да су они који су имали задатак да штите, у ствари помагали да се отмица путника из воза изврши.

"Путници су пре тога легитимисани, након тога није заустављен воз, није урађен увиђај, нису саслушани сведоци. Било је толико пропуста...", навео је Векарић.

Заменик тужиоца за ратне злочине истиче и да је Тужилаштво изненађено хапшењем Оливера Ивановића.

"Ми смо апсолутно изненађени јер њега нисмо имали ни у једном предмету ни у трагу, нити сам негде чуо да је он поменут. Друга ствар, Унмик је радио исту овакву истрагу мислим 2005. и није нашао ниједан доказ, тако да не знамо каквим сада доказима могу да располажу", истакао је Верић и додао да изненађује притвор који му је одређен.

Према његовим речима, сарадња са Еулексом је иначе одлична, али у овом случају није било никаквих информација и Еулекс је био поприлично затворен.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара