Читај ми!

Тужилац: Максималне казне за убиство Пуканића

Због убиства хрватског новинара Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Франића, Специјално тужилаштво предложило је суду да изрекне казне од по 40 година затвора, Сретену Јоцићу и Жељку Миловановићу.

Специјално тужилаштво предложило је суду да изрекне максималне казне, односно по 40 година затвора, Сретену Јоцићу и Жељку Миловановићу, због убиства хрватског новинара Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Франића.

У завршној речи заменик тужиоца је предложио да трећи оптужени Миленко Кузмановић буде осуђен на најмање 15 година затвора. Тужилаштво сматра да је током суђења доказано да су они починили то кривично дело. Пуканић и Франић убијени су 2008. године у Загребу.

Добро организована криминална група на чијем је челу, према мишљењу тужилаштва, био Сретен Јоцић, убила је Пуканића на суров и безобзиран начин. Једини мотив оптужених био је користољубље.

Поред осталог, тужилац је навео да је реч о убиству које вуче корене годинама уназад. Подсетио је да је Пуканић јавно говорио о деловању криминалних група на овим просторима и о нелегалној трговини цигаретама.

"Коме је сметао Иво Пуканић? За његову смрт је плаћено најмање 1,5 милиона евра. За тај износ је оптужени Сретен Јоцић постигао договор с непознатим наручиоцима", рекао је заменик специјалног тужиоца.

Пуканић је недељама пре убиства непрестано праћен и фотографисан. Роберт Матанић, који је због убиства Пуканића осуђен у Хрватској, предлагао је да га убију снајперском пушком, али су се ипак одлучили за експлозив.

Тужилац тврди да је бомбу оптужени Жељко Миловановић ставио на мотор који је паркирао поред Пуканићевог аутомобила.

Да Пуканић није имао шансе да преживи, тужилац је поткрепио податком да је један од осуђених у Загребу требало да пуца из снајперске пушке уколико бомба затаји.

Због убиства Пуканића и Франића судски поступка је вођен и у Хрвстској. Шесторица оптужених су осуђени заједно на 150 година затвора. Највишу казну од 40 година затвора добио је Жељко Миловановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво