Читај ми!

Караџић: Једва чекам да сведочим

Некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић рекао је пред Хашким трибуналом да "једва чека" да сведочи у своју одбрану. Сведок одбране Симо Мишковић рекао да је Караџићев став 1992. био поштовање Устава и закона.

Радован Караџић, некадашњи председник Републике Српске оптужен за геноцид у БиХ, рекао је пред Хашким трибуналом, да "једва чека" да сведочи у своју одбрану.

"Једва чекам да сведочим, верујте", рекао је Караџић, током кратког испитивања сведока одбране Сима Мишковића.

Према речима његовог правног саветника Питера Робинсона, "Караџић жели да сведочи као последњи сведок" у процесу који се против њега води, крајем фебруара или почетком марта.

У судници се чуло и да ће одбрана генерала Ратка Младића, бившег команданта Војске РС, уложити жалбу на одлуку којом га је суд недавно обавезао да сведочи у одбрану Караџића.

Током кратког јутрошњег заседања, Караџић је окончао додатно испитивање Мишковића који је 209. сведок одбране.

Мишковић, који је 1992. био лидер Српске демократске странке у Приједору, изјавио је, на Караџићеву сугестију, да је политика СДС-а према несрбима била залагање "за мирно решење... и договор у складу са изборним резултатима", ради "избегавања сукоба".

Сведок је рекао и да је Караџићев став био "поштовање Устава и закона". Као доказ за то, оптужени је у судници приказао два документа из 1992-94 о "аболицији" и "помиловању" приједорских Муслимана.

Мишковића, који је јуче, док су га унакрсно испитивали тужиоци, потврдио да је био изненађен што је "у истражном центру" у Омарској био велики број Муслимана, а скоро ни против једног није била поднета кривична пријава, Караџић је питао зна ли зашто је тако било.

Сведок, који је био резервни полицајац, одговорио је да су му "колеге" рекла да су испитале "све људе у Омарској" и да је "утврђено да је било припрема за рат" прикупљањем "хране и лекова у бункеру".

Суђење Караџићу у Хагу биће настављено после новогодишње паузе у раду Трибунала, 16. јануара 2014.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво