Наставак суђења за побуну ЈСО

Увидом у писану документацију предмета, у Специјалном суду у Београду настављено суђење припадницима ЈСО оптуженим за оружану побуну 2001. године. Чедомир Јовановић се није појавио на суђењу.

Изостанком лидера Либерално демократске партије Чедомира Јовановића и увидом у писану документацију предмета, данас је у Специјалном суду у Београду настављено суђење осморици припадника Јединице за специјалне операције оптужених за оружану побуну 2001. године.

Јовановић, који је у време спорног догађаја био високи функционер владајуће коалиције ДОС, и који је до сада три пута сведочио у овом поступку, није се данас појавио у Специјалном суду.

Према речима председника судског већа Владимира Вучинића, Јовановић није изнео конкретне разлоге данашњег недоласка, додавши  да ће те разлоге ближе образложити приликом следећег појављивања пред судом.

Вучинић је додао и да је за 1. новембар планирано да сведочи заменик тадашњег ресора Државне безбедности Зоран Мијатовић.

Јовановић је током три дана сведочења на суђењу одговарао на питања тужилаштва, суда, оптужених и њихових адвоката.

Лидер ЛДП-а је у сведочењу тврдио да је побуна ЈСО била политички мотивисана како би се понизио тадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић и његова влада, као и да су њени припадници изашли на улице у координацији са Војиславом Коштуницом.

Према Јовановићевим речима, побуна ЈСО била је увод у дестабилизацију државе која је, како је истакао, довела до Ђинђићевог убиства.

На оптуженичкој клупи су бивши команданти ЈСО Милорад Улемек, Звездан Јовановић и Душан Маричић, који су доведени из пожаревачког затвора у којем издржавају максималне казне због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Ђинђића.

Петорица оптужених, Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша  Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић у Специјални суд дошли су са слободе, јер су крајем новембра прошле године пуштени из притвора.

Оптужени се терете да су починили кривично дело оружане побуне из тада важећег Кривичног закона Савезне Републике Југославије.

У оптужници се наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве да се прекине са побуном које су јој упутили начелник ресора, министар унутрашњих послова и премијер Ђинђић.

Истовремено, оперативни део ЈСО борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао ауто-пут, први пут ауто-пут Нови Сад-Суботица 10. новембра у близини Врбаса, а други пут 12. новембра код Центра Сава у Београду.

Како се наводи у оптужници, на тај начин је врло јасно исказана спремност ЈСО за примену насиља уколико се не прихвате њени ултимативни захтеви за смену тадашњег министра полиције Душана Михајловића, начелника ресора ДБ Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића.

Таквим поступањем ЈСО непосредно су били угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара