Читај ми!

Цариник Еулекса убијен код Звечана

Припадник Еулекса страдао у јутрошњем инциденту на територији општине Звечан, када је непозната особа пуцала на два возила Мисије. Тешко рањени литвански цариник Аудријус Шенавичијус подлегао је повредама у митровaчкој болници.

14.28 - Одговор државе на напад на Еулекс биће жесток, рекао је вицепремијер Александар Вучић и додао да је овлашћен у име председника Николића да осуди злочиначки акт убиства. Убиство су осудили и председник Николић, премијер Дачић и други високи званичници. 

13.03 - Косовска председница Атифете Јахјага и премијер Хашим Тачи осуђују инцидент и позивају да се случај што пре расветли.

12.41 - Шеф чешке дипломатије Јан Кохоут: У нападу рањен и један припадник чешке војске. Инцидент показује да не треба смањивати обим мисије Еулекс. 

12.36 - Дачић: Напад на Еулекс на северу Косова је пуцање у будућност Србије.

10.54 - Министар Александар Вулин најоштрије осудио убиство припадника Еулекса. Дрецун: Циљ напада дестабилизација севера Косова.

9.45 - Еулекс потврдио да је јутрос, на територији општине Звечан, убијен један припадник те мисије. 

У јутрошњем инциденту на територији општине Звечан један припадник Еулекса из литванског контингента тешко је рањен и подлегао је повредама у болници у Косовској Митровици. 

Литвански цариник Аудријус Шенавичијус (35) први је припадник Еулекса који је погинуо од почетка рада те мисије. Претходно, на Косову је страдало укупно осам припадника Унмикове полиције.

Еулекс саопштава да су два возила те мисије, у којима је било шесторо службеника, око пола осам јутрос засута паљбом на територији општине Звечан, на магистралном путу Косовска Митровица - Лепосавић, код места Балабан.

"У инциденту је страдао један службеник Еулекса. Радно тело за Митровицу одмах је активирано и у току је истрага убиства. Дата средина је блокирана. Уложиће се изузетан напор у привођење извршилаца правди", наводи се у саопштењу.

Хитна помоћ је брзо стигла на лице места и превезла Шенавичијуса у болницу у Косовској Митровици.

Директор болнице Милан Ивановић рекао је да је припадник Еулекса примљен са устрелном раном на левој страни грудног коша и раном у пределу потколенице. Реанимација је трајала 35 минута, али безуспешно.

Еулекс је најоштрије осудио тај "чин кукавичког насиља против њених припадника".

Мисија је упутила позив да се свако ко је био очевидац или има нека сазнања о инциденту јави Еулексу на број 00381 38 78 5555 или 00381 38 78 5556.

У саопштењу, међутим, нема речи о томе да ли је још неко повређен.

Како наводе међународни извори на Косову, у болницу је пребачен и један Чех, такође службеник мисије, али без видљивих повреда.

Припадници Еулекса кренули су јутрос ка прелазу Јариње да преузму смену у осам часова.

Пуцано је на возило у покрету, возач је погођен, изгубио је контролу и ударио у бетонски зид, потом у заштитну ограду и зауставио се на путу.

Напад у "опасној зони" 

Инцидент се догодио на месту на којем је 2003. године погинуо припадник Косовског заштитног корпуса, који је покушао да дигне у ваздух железнички мост. Одговорност за овај инцидент преузела је Албанска национална армија, која је одмах проглашена терористичком организацијом.

Како наводи агенција Танјуг, премијер Ивица Дачић раније је рекао да су у тој регији од октобра 2012. до фебруара 2013. године забележена 93 етнички мотивисана напада Албанаца на Србе.

Шеф мисије Еулекс Бернд Борхарт и шеф Канцеларије Европске уније у Приштини Самуел Жбогар рекли су на заједничкој конференцији за новинаре да су шокирани нападом на Еулекс.

Борхарт је рекао да је у питању убиство из заседе.

"Дозволите ми да подвучем, да сам шокиран, дубоко шокиран", рекао је Борхарт, најснажније осудивши "кукавичко насиље".

Према речима шефа Еулекса, убијени је био царински службеник из Литваније, млад човек који је за собом оставио супругу и породицу.

У току је мешовита истрага косовске полиције и Еулекса, а Борхарт је поздравио помоћ коју су пружили полиција и политичари из Београда.

"Овај случај потпада под искључиву надлежност Специјалног тужилаштва Косова", навео је шеф Еулекса.

Жбогар је такође рекао да је шокиран нападом.

"Напад на Еулекс је напад на ЕУ, на вредности ЕУ, и на све оно за чему ЕУ тежи - а то су мир, безбедност и владавина закона", истакао је Жбогар. 

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво