Случај Елез, одбијен захтев БиХ

Правоснажно одбачена замолница Босне и Херцеговине за уступање кривичног гоњења Дарка Елеза тој држави. БиХ га терети за кривично дело тешко убиство у покушају подстрекавањем.

Апелациони суд у Београду правоснажно је одбацио замолницу Босне и Херцеговине за уступање кривичног гоњења Дарка Елеза из Сарајева тој држави, која га тражи због кривичног дела тешко убиство у покушају подстрекавањем, рекла је Танјугу порптаролка суда Мирјана Пиљић.

Пиљићева је прецизирала да је том одлуком жалбени суд потврдио решење Вишег суда у Београду којим је одбачен захтев Министарства правде БиХ за покретање поступка за уступање кривичног гоњења Елеза, који у Сремској Митровици издржава казну затвора од девет година.

Захтев БиХ је оцењен као недозвољен, јер међународним и билатералним актима није прописана могућност да орган стране државе тражи од српских органа да преузме кривично гоњење.

Апелациони суд је имао у виду да Закон о међународној правној помоћи у кривичним стварима, Европску конвенцију о преносу поступака у кривичним стварима као и уговор између Србије и БиХ о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима.

У одлуци је Апелациони суд указао да је због тога сваки такав захтев недозвољен, будући да таква могућност нашим позитивним прописима није предвидена.

БиХ није тражила изручење, јер он има двојно држављанство. Како је Танјугу раније речено у Министарству правде и државне управе, Елез је тражио, на основу уговора између Србије и БиХ о извршењу правоснажних судских одлука у кривичним стварима, да своју казну служи у БиХ.

О тој молби у току је одлучивање у Вишем суду у Београду, пред којим је осуђен.

Елез је прошле године у Београду правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Међутим, у Вишем суду у Београду треба да му почне још једно суђење, а на оптуженичкој клупи осим њега наћи ће се још деветорица оптужених.

Прошле седмице у Сарајеву је подигнута још једна оптужница против њега за више кривичних дела организованог криминала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво