Читај ми!

Провера приватизације "Вршачких винограда"

Премијер Ивица Дачић тражи од МУП-а Србије да провери продају имовине "Вршачких винограда". МУП-у прослеђен извештај Савета за борбу против корупције о "Вршачким виноградима", у којем се износе озбиљне примедбе "које захтевају хитну проверу".

Председник Владе Србије и министар полиције Ивица Дачић наложио је Радној групи Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије да провери продају имовине "Вршачких винограда".

Дачић је Танјугу рекао да је МУП-у проследио извештај Савета за борбу против корупције о "Вршачким виноградима", у којем се износе озбиљне примедбе "које захтевају хитну проверу".

Реч је о Извештају Савета за борбу против корупције, којим се указује на поступање Агенције за приватизацију, а којим је оштећена држава и то предузеће, додао је Дачић.

Лицитација "Вршачких винограда" обављена је крајем јула, а кинески конзорцијум "Гуан Нан" је фирму купио за износ од око 5,3 милиона евра - у трећем кругу лицитације, кад је фирма продата за 30 одсто тржишне вредности.

"У извештају се каже да понашање Агенције за приватизацију у овом предмету јасно упућује на неблаговремену контролу уговора, неблаговремено предузимање законом одређених радњи у случају неизвршења уговорних обавеза од стране купца, одуговлачење раскида уговора, што све иде на штету субјекта приватизације и упућује на сумњу у могућност постојања системске кроупције", прецизирао је Дачић.

Председник Владе је навео да "Савет сматра да Агенција за приватизацију наставља са поступањем као и до сада - унапред одреди купца, договори се о цени, поступак прилагоди том купцу, односно спроведе тако да само одабрани купац може да припреми документацију у роковима и на начин који Агенција одреди, а онда тврди да је све рађено по закону и да је успешно извршила продају, јер је у том моменту остварила тржишну цену".

Премијер сматра да овако озбиљне примедбе захтевају хитну проверу и реакцију на тврдње Савета за борбу против корупције.

Претходна приватизација "Вршачких винограда" из 2006. године раскинута је три године касније.

Вршачка фирма има 250 запослених, располаже са око 1.200 хектара засада винограда у роду, 614 хектара има сопствене земље, и двоструко више државне, у дугогодишњем закупу. Прерађивачко-смештајни капацитети (подруми) износе 34,2 милиона литара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара