Читај ми!

Сведочење о прислушкиваним разговорима

Армија БиХ није мењала преписе разговора прислушкиваних официра ВРС током рата у Босни, тврди заштићени сведок оптужбе на суђењу Ратку Младићу у Хагу.

Суђење Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу настављено је унакрсним испитивањем сведока оптужбе РМ-279 који је у главном исказу објаснио како је током босанског рата Армија БиХ прислушкивала официре Војске Републике Српске.

Сведок, из чијег исказа произилази да је био заповедник јединице за електронско извиђање АБиХ, негирао је сугестију Младићевог браниоца Драгана Иветића да су у преписе пресретнутих разговора, пре но што су их 1998. године предали хашком тужилаштву, оператори, већином радио-аматери, додавали речи које нису биле изговорене.

РМ-279 остао је при исказу да су разговори, након пресретања, снимани на магнетофонске траке са којих су потом у бележнице преписивани најважнији делови.

Сведок није могао конкретно да одговори на питање адвоката Иветића да ли је тачно да АБиХ никада, а поготову током и после напада ВРС на Сребреницу јула 1995. године, није прислушкивала, ни снимила ниједан разговор Младића.

На питање да ли је његова јединица имала икакве контакте са НАТО и Унпрофором до тренутка када је материјал предала тужиоцима у Хагу, сведок је одговорио негативно.

Већи део унакрсног испитивања протекао је у разматрању техничких детаља прислушкивања, фреквенција и уређаја које су користили оператери АБиХ.

Тужиоци се у свом доказном поступку ослањају на велики број разговора идентификованих и неидентификованих официра и војника ВРС, које је АБиХ тајно прислушкивала и снимила.

У главном исказу, РМ-279 је расправном већу пренео на који су начин су разговори пресретани, износећи обиље техничких детаља. Бранилац Иветић сутра ће завршити унакрсно испитивање сведока.

Младић (70) који је био командант ВРС, оптужен је за геноцид у Сребреници, за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво