Читај ми!

Салапура: Знало се за убијање Муслимана

Бивши официр Главног штаба Војске РС Петар Салапура сведочио пред Хашким трибуналом да су чланови тог штаба и цивилно становништво знали за масовна стрељања муслиманских заробљеника из Сребренице у јулу 1995. године.

Сведочећи на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, бивши обавештајни официр Главног штаба Војске Републике Српске Петар Салапура потврдио је да су чланови тог штаба и цивилно становништво у подручју знали за масовна стрељања муслиманских заробљеника из Сребренице у јулу 1995. године.

Генерал Младић (70), тадашњи командант ВРС, оптужен је за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца у данима пошто је та војска, 11. јула 1995, заузела Сребреницу.

Пуковник Салапура посведочио је да је за та масовна убиства "крајем децембра 1995. или почетком јануара 1996" чуо од командира 10. диверзантског одреда при ГСС ВРС Милорада Пелемиша.

Пелемиш му је, како је рекао, потврдио да су припадници тог одреда, попут Дражена Ердемовића, учествовали у убијању Муслимана.

Ердемовић је недуго затим јавно признао да је 14. јула 1995, са другима, стрељао око 1.200 заробљеника на војној фарми Брањево код Зворника.

На питање тужиоца шта је урадио да се спроведе истрага о тим сазнањима, Салапура је изјавио да то није била његова дужност, већ безбедносних органа. Прихватио је и да ништа није урадио зато што је сматрао да је "већина" чланова ГСС ВРС већ знала за убиства.

Упитан да ли је и генерал Младић знао да су припадници Одреда под његовом директном командом стрељали заробљенике, Салапура је узвратио да тада "није размишљао о томе да ли је Младић знао".

На сугестију тужиоца да му је дужност била да Младића обавести о својим сазнањима, одговорио је да је о томе разговарао са својим претпостављеним, генералом Здравком Толимиром, који је био Младићев помоћник за обавештајно-безбедносне послове.

Раније ове године, Трибунал је генерала Толимира неправоснажно осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници.

Одговарајући на питања Младићевог браниоца Миодрага Стојановића, пуковник Салапура је посведочио да му је командир 10. диверзантског одреда Милорад Пелемиш рекао да су, после заузимања Сребренице, његови војници добили одсуство, а да су у околини енклаве остали само они "који нису имали где да оду".

"Ја сам га питао да ли је он то наредио, рекао је да није. Питао сам га да ли има ишта с тим, рекао је да нема. Ја сам му на то рекао да ме даље ништа не интересује - нек се чеше онај кога сврби", описао је сведок разговор с Пелемишом.

Према Салапури, Пелемиш је морао обавестити безбедносне органе ГСС ВРС о учешћу својих војника у злочину како би они покренули поступак.

Након што сутра ујутро, као сведок оптужбе, заврши исказ на суђењу Младићу, пуковник Салапура ће одмах прећи у другу судницу и сведочити у одбрану бившег председника РС Радована Караџића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво