Читај ми!

Агенција за приватизацију о случају “Технохемије”

Агенција за приватизацију саопштила да је враћањем банкарске гаранције у случају "Технохемије" у складу са уговором и законом није прибављена никаква корист за инвеститора, нити начињена штета за предузеће или буџет Србије.

Враћањем банкарске гаранције у случају "Технохемије" у складу са уговором и законом није прибављена никаква корист за инвеститора, нити начињена штета за предузеће или буџет Републике Србије, саопштила је Агенција за приватизацију.

Реагујући на хапшење бивших и садашњих запослених Агенције у вези са приватизацијом "Технохемије", из Агенције су подсетили да је "Технохемија" продата 18. фебруара 2003. на јавној аукцији конзорцијуму који су чинили Вељко Жижић и Ристо Гојковић, за 280 милиона динара.

Током 2005. године купац је, како се наводи, доставио извештај овлашћеног ревизора "ЛБ Рев" који је сагласно уговору једини релевантан за признавање инвестиционе обавезе и којим се потврђује да је инвестиција извршена.

Сходно томе, а у складу са позитивним прописима и уговором, Агенција враћа купцу банкарску гаранцију која је служила као средство обезбеђења да је инвестиција унета у предузеће, напомиње су саопштењу.

Током 2008. године, мали акционари "Технохемије" обавештавају Агенцију да је купац продао предмет инвестирања, а Агенција тражи од купца да врати инвестицију у "Технохемију", што он и чини, али не стављајући је у функцију.

Након тога купац покушава да као инвестицију прикаже неколико објеката у Белој цркви који су, према мишљењу овлашћеног вештака, трошни и не могу се користити у функцији предузећа.

Агенција не прихвата такву инвестицију и раскида купопродајни уговор, а предметна инвестиција је и данас, након раскида уговора, у власништву "Технохемије", с тим што није стављена у функцију.

У саопштењу се додаје да су се извештаји консултантске куће "Clyde" односили на анализу 300 предузећа у портфељу Агенције за приватизацију, са циљем унапређења методологије поступка контроле и нису представљали основ за одлучивање у појединачним случајевима.

Томе, иначе, како се додаје, могу служити искључиво званични ревизорски извештаји, у конкретном случају "Технохемије" - извештај ревизорске куће "ЛБ Рев".

У конкретном случају враћањем банкарске гаранције у складу са уговором и законом није прибављена никаква корист за инвеститора, нити начињена штета за предузеће или буџет Републике Србије, додаје се у саопштењу.

Према наводима Агенције, приликом сваког поступања то тело се држало искључиво закона, што је веома лако проверити.

Агенција за приватизацију је изразила и дубоку забринутост за очување сопствених професионалних и институционалних капацитета у спровођењу важних реформских процеса које су у току и који предстоје.

Како се наводи у саопштењу Агенције, припрема и спровођење Акционог плана за предузећа у реструктурирању, проналажење инвеститора за непродата друштвена и државна предузећа, реализација стратешког уговора са Уједињеним Арапским Емиратима у вези са инвестицијама компанија "Ал Дахра" и "Етихад", управљање предузећима у којима је раскинут купопродајни уговор, само су неки од послова од највишег државног интереса који могу бити доведени у питање онемогућавањем запосленима у Агенцији да професионално и без притиска обављају свој изузетно одговоран посао.

Карика у процесу приватизације

Агенција за приватизацију је тек једна од карика у процесу приватизације у Србији, али и професионални стручни сервис задужен за спровођење Закона и стратегије приватизације у Србији.

Током свих ових година Агенција је редовно обавештала МУП, Тужилаштво, Управу за спречавање прања новца и друге надлежне институције о свим неправилностима које иначе излазе из домена рада саме Агенције, о чему најбоље сведочи податак о више хиљада упућених дописа овим институцијама, додаје се у саопштењу.

Како се истиче, одјека, сем у неколико појединачних случајева, није било и многа предузећа и њихови запослени су претрпели значајне штете, али не због непоступања Агенције, већ због непредузимања мера од стране других надлежних органа.

Пре више од годину дана, Агенција за приватизацију је због трајне изложености "злонамерном и неаргументованом јавном коментарисању свог рада", тражила од тадашњег премијера, министра правде, министра економије и регионалног развоја и председнице Скупштине Србије да што пре реагују и испитају рад Агенције.

Реакције тада није било, а запослени у Агенцији се поново ових дана доводе у сумњу и унапред третирају као кривци за негативне последице приватизације, истичу у Агеницији.

Агенција је поново позвала све надлежне, који су иначе по закону обавезни да контролишу њен рад, да изврше доследно и свеобухватно преиспитивање досадашњег тока приватизације, укључујући укупан рад Агенције и свих других органа.

Позвали су надлежне да испитају и све приватизације, оне које су тренутно актуелне, као и скоро 2.300 спроведених приватизација у Србији.

Тим поводом Агенција се обратила Влади Србије и парламенту са молбом за заказивање јавног слушања, додаје се у саопштењу.

Како се напомиње, од 24 спорне приватизације, чије је преиспитивање тражила ЕУ, тек осам је спроводила Агенција за приватизацију.

О раду Агенције и поштовању закона најбоље сведочи чињеница да је у свим судским споровима у којима је Агенција учествовала - у њену корист пресуђено у чак 98 одсто случајева.

Чак и у случају међународних арбитража, Агенција је успела у 91 одсто спорова, чиме су на најбољи начин заштићени интереси Србије и појединачних предузећа.

Тако добри резултати могу се у великој мери приписати посвећеном и професионалном раду колеге Александра Вучетића, који је дугогодишњи руководилац сектора за заступање Агенције за приватизацију у судским споровима, наводи се у саопштењу.

Протеклих 12 година, Агенција за приватизацију је пословала са неким од највећих европских и светских компанија које су инвестирале у Србију, као што су "Филип Морис", "Холцим", "Хенкел", "Бритиш Америкен Тобако", "ФИАТ", "Бенетон", "Теленор2...

Управо је професионалан рад Агенције осигурао прилив инвестиција, очување радних места и унапређење пословања великог броја предузећа широм Србије, поручују из Агенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво