Читај ми!

Суботић: Караџић није знао за злочине

Оптужба да је Војска Републике Српске 1995. починила геноцид над 7.000 сребрначких муслимана више је од 50 одсто превара, рекао бивши генерал ВРС Богдан Суботић на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом. Караџић није имао никакве информације о било каквим злочинима у Сребреници, рекао Суботић.

Сведочећи у одбрану Радована Караџића, пензионисани генерал Војске Републике Српске Богдан Суботић рекао је пред Хашким трибуналом да је оптужба да је ВРС у јулу 1995. године починила геноцид над 7.000 сребреничких муслимана "више од 50 одсто превара".

Суботић је у то време био Караџићев саветник, а претходно главни инспектор ВРС и министар одбране РС.

"Не бих могао рећи да је потпуно да је превара, али више од 50 одсто јесте превара. Ја то не могу доказати", рекао је Суботић.

Пре тога, Суботић је, међутим, посведочио да је, после заузимања Сребренице, било "злочина" и да је генерал Младић отишао даље од онога што је очекивало политичко вођство, односно да енклаву стави под српску контролу.

"То је оно што се десило кад је заузета Сребреница. То је он прекршио, дозволио. Не знам ја ко је дозволио да се праве злочини. Врховна команда није. Да ли је то дозволио Младић, да ли је то дозволио... или је Ердемовићева група то сама урадила, плаћеници, то се не зна и није још утврђено", рекао је Суботић.

Караџић, како је сведок рекао, "није имао никакве информације о било каквим злочинима у Сребреници".

Ердемовић, који је у јулу 1995. године био припадник 10. диверзантског одреда при Главном штабу ВРС, 1996. године је признао да је учествовао у стрељању заробљених Муслимана на фарми Брањево код Зворника. По оптужници и ранијим пресудама, на тој фарми су 14. јула 1995. године српске снаге стрељале више од 1.000 Муслимана.

Команданта ВРС генерала Младића сведок је назвао "нетрпељивим", "својеглавим", "тврдоглавим", "ограниченим" и "опседнутим собом".

Према мишљењу сведока, слични су били и чланови Главног штаба ВРС. Он је истакао и да се није слагао с начином на који је Младић водио војску.

Неповерење између Младића и Караџића

Између Младића и његовог штаба, с једне, и Караџића, као врховног команданта, с друге стране, владало је "велико неповерење", нагласио је Суботић.

Младић и војници желели су "војну победу", а Караџић и политичко вођство обуставу рата и "резултате кроз преговоре".

У покушају да "умањи Караџићева достигнућа", Младић му је потурао "потпуно лажне информације о свом раду и деловању". Јавно је говорио и да "Караџић није његов врховни командант" и да "не признаје његове одлуке", тврдио је Суботић.

Караџић је, према речима сведока, у лето 1995. године покушао да смени Младића, али та одлука није спроведена због отпора Генералног штаба ВРС.

Суботић је негирао да је Караџић икада наредио убиства, протеривање, пљачку и друге злочине, ни гранатирање Сарајева. Као главни инспектор ВРС, како каже, он никада није видео никакав документ да је та војска починила злодела.

Сведок тврди и да је "Младић са Игмана могао да заузме Сарајево", али да га је Караџић у томе спречио.

"Много пута је Караџић, ради мира и опстанка и Муслимана и Срба и БиХ, с војног аспекта направио грешку, а с људског становништа је одлично урадио", рекао је сведок.

Исказ на суђењу Караџићу, генерал Суботић наставиће сутра.

Караџић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво