Читај ми!

Приведен Предраг Бубало

Бивши министар за привреду Предраг Бубало и још седам особа приведени због малверзација приликом приватизације Луке Београд. Они се терете да су оштетили буџет за најмање 5,7 милиона евра.

Припадници Радне групе Управе криминалистичке полиције привели су бившег министра за привреду Предрага Бубала, који је потом саслушан. Приведени су и некадашњ директор Агеније за приватизацију Миодраг Ђорђевић и још шест особа због сумње да су приликом приватизације Луке Београд оштетили буџет Републике Србије за најмање 5,7 милиона евра.

Тужилац Миљко Радисављевић изјавио је да ће вечерас бити саслушане још три особе, док ће остала саслушања бити завршена у суботу.

Та компанија је продата 2005. године фирми "Ворлдфин" у Луксембургу, чији су власници Мирослав Мишковић и Милан Беко.

Поред Предрага Бубала и Миодрага Ђорђевица, приведени су и бивши функционери Агенције за приватизацију Горан Мрђа и Алексеј Мисаиловић, некадашњи директор Акцијског фонда Александар Грачанац и његова сарадница Јасмина Драгутиновић и бивши директори Луке Београд Мирослава Дробац и Душан Косовац.

На место вршиоца дужности директора Луке Београд именована је Слободанка Копривица. 

Директор полиције Милорад Вељовић саопштио је да је чињењем, нечињењем и разним другим радњама, пре свега злоупотребама омогућено да пакет државних акција "у износу од негде 41 одсто буде продат на тржишту, односно на берзи знатно ниже од реалних цена".

Некадашњи министар Предраг Бубало осумњичен је да је знао да је књиговодствена вредност акција Луке, која је коришћена као критеријум за утврђивање продајне цене, испод реалне вредности.

Током јуна и јула 2005. године обавештен је о прелиминарним проценама вредности имовине Луке који су указивали на знатно већи износ од књиговодствених 479 динара по акцији, утврђених још 1998. године.

И поред тога није наредио стручним службама да преиспитају одлуке и налоге Агенције за приватизацију и Акцијског фонда за продају акција.

Фирма "Ворлдфин" Мирослава Мишковића и Милана Бека купила је крајем септембра 2005. године 40,88 одсто државних акција по цени од 800 динара по акцији.

Према процени Института економских наука из истог месеца, вредност једне акције била је 1.072 динара. Држава је тако продајом скоро 1.750.000 акција оштећена за најмање 5,7 милиона евра.

Вељовић указује да је ово само део истраге у везио са приватизацијом "Луке Београд".

"Ово је један део, односно један сегмент везано за приватизацију Луке Београд, даље провере везано за отуђивање земљишта и било чега што је везано за Луку Београд су у току", рекао је Вељовић.

Како сазнајемо, наставља се истрага о директним или посредним везама власника Ворлдфина Мирослава Мишковића и Милана Бека и одговорних особа из државних органа који су им омогућили стицање вишемилионске користи. Очекује се да ће се даљом истрагом установити и вишеструко већа штета по државу.

Тадашњи функционери Агенције за приватизацију и Акцијског фонда сумњиче се да нису анализирали понуђену цену за куповину акција, нити вредност акција Луке Београд.

И они су у јуну и јулу 2005. године обавештени да је у току процена вредности имовине и да се очекује знатно већа вредност акција. Без икаквих провера последњег дана септембра наредили су продају државних акција.

Свој удео у свему, према мишљењу полиције и тужилаштва, имали су и генерални и финансијски директор Луке Београд Мирослава Дробац и Душан Косовац. Неизласком на берзу спречили су да се утврди права вредност акција Луке.

"И у овом предмет и у било ком предмету полиција неће дозволити, ја то одговорно тврдим, нећемо трпети притисак политике нити је политика у овом моменту утицала на нас да се определимо овако", нагласио је Вељовић.

"Ворлдфин" је пре шест године купио "Луку" за око 40 милиона евра и данас овај инвестициони фонд поседује 93 одсто капитала "Луке", док се око седам одсто налази у рукама малих акционара.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво