Читај ми!

Дански судија оштро критиковао Трибунал

Судија Хашког трибунала, Данац Фредерик Хархоф, оштро критиковао тај суд поводом неколико пресуда српским и хрватским званичницима. Хархоф оценио да суд ради под притиском, јер се "хашка судска пракса превише приближила лицима на највишим војним положајима".

Дански судија Хашког трибунала Фредерик Хархоф, у писму које је послао на 56 адреса, оштро је критиковао тај суд поводом неколико пресуда српским и хрватским званичницима, објавио је дански дневник БТ.

Судија Хархоф оцењује да су "дубоко забрињавајуће" ослобађајуће пресуде у случају хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, као и српског генерала Момчила Перишића и челника некадашње службе државне безбедности Јовице Станишића и Франка Симатовића.

"Најгора од свега је сумња да су неке од мојих колега биле изложене краткорочном политичком притиску који у потпуности мења премисе за мој рад у служби правде и мудрости", наводи судија Хархоф у писму које је БТ објавио у целини.

Посебно је проблематично, према његовом мишљењу, што из тих пресуда произилази да се убудуће лица на највишим војним и политичким положајима могу осудити за појединачне ратне злочине само ако су лично учествовала у њиховом планирању или извршењу.

Дански судија је оптужио председника Трибунала Теодора Мерона да је вршио притисак на друге судије, израживши сумњу да је Мерон то чинио под утицајем "војног естаблишмента" САД и Израела.

"Да није неки амерички или израелски званичник употребио свој утицај на америчког председника суда како би осигурао промену курса?", запитао се судија Хархоф у писму, уз процену да се то можда догодило "када се хашка судска пракса превише приближила лицима на највишим војним положајима".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво