Тачијев саветник осумњичен за "Медикус"

Шаип Муја, бивши Тачијев саветник о посланик Демократске партије Косова један је од главних осумњичених у новој истрази о илегалној трговини органима у случају "Медикус".

Тужилаштво Еулекса почело је истрагу против Шаипа Мује, некадашњег Тачијевог саветника за здравство и човека кога је Дик Марти описао као главног координатора мреже логора у којима су људи мучени, убијани, да би им, на крају, били вађени органи.

Вест да је Муја главни осумњичени у новом случају, већ названом "Медикус 2" први је објавио приштински дневник "Бота сот".

Тужилаштво Еулекса најавило је да је започело истрагу против још осам лица осумњичених за трговину људским органима, наношење тешких телесних повреда, злоупотребу службеног положаја, оставаривање утицаја и превара.

Иако се у саопштењу Еулекса не спомињу конкретна имена, дневник пише да је један од главних осумњичених посланик Демократске партије Косова Шаип Муја, који је пре посланичког мандата био саветник премијера Косова за здравство.

Муја је, како се наводи у извештају Дика Мартија, био један од кључних организатора мреже илегалних логора у којима су заробљеници били мучени, убијани и у којима су им узимани органи.

Њујоркер је, у тексту посвећеном трговини органима на Косову, објавио да је Лутфи Дервиши, који је током првог процеса у случају Медикус осуђен на осам година затвора, од Мује затражио дозволу да отвори клинику.

Муја је у то време био саветник за здравство премијера Хашима Тачија.

Од марта до новембра 2008. године у клиници Медикус изведено је више од 20 операција.

Шаип Муја је у фебруару прошле године сведочио током суђења Дервишију и тврдио да је клиника Медикус радила без дозволе, као и да га је Дервиши, на свадби свог сина, упознао са турским лекаром Јусуфом Сомнезом.

Основни суд у Приштини 29. априла осудио је власника клинике "Медикус" Љутфа Дервиша на осам година затвора, а његовог сина Абрана на седам година затовра. Суд је на три године затвора осудио Сокољу Хајдинију, док су Суљејман Дуља и Исљам Битићи осуђени на условну казну од годину дана.

Ко је Шаип Муја? 

Биографија Шаипа Мује слична је свим осталим припадницима "Дреничке групе".

Био је студентски активиста, да би, касније, постао један од главник координатора Ослободилачке војске Косова у Албанији.

После рата, био је министар у Тачијевој прелазној влади, да би, касније, постао политичар и бизнисмен.

Саборци из ОВК су га недавно оптужили да је присвојио део донација које су албански исељеници слали за куповину оружја за ОВК.

Ипак, улога коју је одиграо током борвка у Албанији учинила га је једним од најмоћнијих људи на Косову, блиско повезаним са мрежама шверцера оружја и дроге.

Шаип Муја је рат провео углавном у Тирани или на северу Албаније, где се са Кадријем Веселијем бринуо о "инвестирању" десетинама милиона долара које су се сливале на рачуне ОВК.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво