Читај ми!

Холандски војник: ВРС је депортовала Муслимане

Сведок Паул Хруневехен, који је био припадник "плавих шлемова", посведочио на суђењу Ратку Младићу да су снаге Срба у Босни под присилом одвеле десетине хиљада Муслимана из Поточара и да је у то време, јула 1995. године, два пута видео генерала Младића у том месту.

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, бивши припадник "плавих шлемова" УН у Сребреници Паул Хруневехен посведочио је да су у јулу 1995. снаге босанских Срба под присилом одвеле десетине хиљада Муслимана из Поточара, где је била база Унпрофора.

Генерал Младић (70), тадашњи командант Војске Републике Српске (ВРС) оптужен је за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца у данима пошто је ВРС 11. јула 1995. заузела Сребреницу.

Истовремено, хиљаде жена и деце прогнала је на територије под муслиманском  контролом, пише у оптужници.

Хруневехен, који је тада био војник у холандском батаљону Унпрофора, изјавио је да "престрашени и изгладнели" Муслимани који су из Сребренице избегли пред српским снагама "нису имали другог избора" него да да уђу у аутобусе и камионе којима су били пребачени ка Кладњу.

Неки од Муслимана желели су да оду, али су они били "мањина". Оне који су се евакуацији противили, припадници ВРС су укрцавали у возила на силу, назначио је сведок.

Истовремено, српски војници су мушкарце од 16 до 60 година одвајали од жена и деце и затворили их у "белу кућу", пре него што су и њих одвели у непознатом правцу, рекао је Хрунвеген. Док се то догађало, 12. и 13. јула 1995, сведок је два пута у Поточарима видео генерала Младића.

Хруневехен је казао и да је био очевидац када су тројица српских војника у различитим маскирним униформама одвели једног муслиманског заробљеника иза једне куће и устрелили га у главу.

Док га је унакрсно испитивао Младићев бранилац Бранко Лукић, сведок је потврдио да је и наоружане Муслимане, које је пре пада Сребренице виђао у енклави, сматрао "цивилима" који настоје да се одбране од напада ВРС.

Холандски војник прихватио је да је припадницима Унпрофора било наређено да помажу при евакуацији муслиманског становништва.

На питање да ли је евакуација, 13. јула 1995, покренута и пре него што су у Поточаре пристигли припадници ВРС, Хруневехен је одговорио негативно, тврдећи да су српски војници и претходног и тог дана били присутни.

Пошто му је бранилац Лукић предочио исказ претходног сведока из холандског Унпрофора Леиндерта ван Дајна да је он одлучио да покрене транспорт избеглица и пре него што су српски војници пристигли, Хруневехен је одговорио да "о томе није био обавештен".

Подсетивши сведока да је на ранијим суђењима рекао да су Муслимана у Поточарима убила четири, а не три српска војника, бранилац Лукић тврдио је да Хруневехен уопште није био очевидац убиства, како тврди.

"Не, то није тачно", одговорио је сведок, приписујући разлику у броју починилаца протоку времена. Он, међутим, није могао да прецизира да ли је видео три или четири војника.

Процес генералу Младићу биће настављен сутра. Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" у, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво