Читај ми!

Бивши конзул: Суђење је "срамота"

Слободан Ненадовић, бивши генерални конзул у Њујорку рекао да не жели више да активно учествује у поступку, у коме му се суди због оптужби да је Миладину Ковачевићу помогао да побегне из Америке.

Бивши генерални конзул у Њујорку Слободан Ненадовић коме се у Првом основном суду суди због оптужби да је Миладину Ковачевићу помогао да побегне из Америке у јуну 2008. године, не жели више да активно учествује у поступку јер сматра да је тај процес "срамота".

"Нећу више да се изјашњавам ни о чему и нећу више да имам адвоката. Све ово траје већ четири године и то је срамота", рекао је Ненадовић на данашњем суђењу пошто му је уручен прецизиран оптужни предлог тужилаштва, а суд му није дозволио да се о њему изјасни.

Тужилаштво је суду поднело измењени оптужни предлог против Ненадовића, као и бившег конзула Игора Милошевића, али измењени детаљи нису представљени у судници.

Према закону, суд мора оптуженима и њиховим браниоцима да остави време да проуче измене у оптужници, да би се о њима изјаснили.

Ненадoвић је најпре инсистирао да се одмах изјасни о измењеним оптужбама, али суд није дозволио, јер је претрес решио да одложи због изостакна сведока - запослене у Министарству спољних послова Момирке Маринковић.

Маринковићева, која треба да буде саслушана, поводом обавеза конзула по Бечкој конвенцији, није била уредно позвана на данашње суђење, али је телефоном обавестила суд да је у Немачкој.

Данашњем суђењу присуствовао је амерички конзул у Србији Елизабет Грацкон.

Ово је иначе поновљено суђење бившим српским дипломатама у Њујорку, пошто је првостепену пресуду укинуо Апелациони суд у Београду.

Укинутом пресудом Ненадовић је био условно осуђен на годину дана затвора због злоупотребе службеног положаја, а Милошевић на 18 месеци затвора због истог дела.

Апелациони суд је образложио да је морао да укине првостепену пресуду јер је Први основни суд Ненадовића погласио кривим за радњу која му није стављена на терет оптужницом.

Ненадовић и Милошевић су осуђени јер су злоупотребом службеног положаја помогли држављанину Србије Миладину Ковачевићу да побегне из Америке у јуну 2008. године после туче у којој је повређен амерички држављанин Брајан Штајнхауер.

Ненадовић и Милошевић су од почетка поступка негирали кривицу, а недуго по избијању те афере они су остали без посла у Министарству спољних послова Србије.

Ковачевић је 26. новембра 2012. уз примену амнестије пуштен са издржавања казне затвора од две године и три месеца на коју је осуђен после споразума са тужилаштвом, према ком је признао да је Штајнхауеру током туче нанео тешке телесне повреде опасне по живот.

Током судског процеса против бивших дипломата, Ковачевић их није теретио и у свом сведочењу је навео да је из САД побегао јер се плашио за свој живот и безбедност породице, а не да би избегао кривичну одговорност за пребијање Штајнхауера.

Ковачевић је испричао да су му у српском конзулату издали привремену путну исправу, али је тврдио да се не сећа ничег у вези са тражењем и добијањем те исправе, па чак ни да ли је у конзулату видео Милошевића и Ненадовића, јер је био на јаким лековима.

Због спорних поступака домаћих дипломата Србија је породици Штајнхауер у пролеће 2009. исплатила одштету од 900.000 долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво