Читај ми!

Антић разговарао с Брамерцом

Оливер Антић, саветник председника Србије, састао се главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом. Разговарали смо о томе како се може побољшати положај окривљених Срба и о неким питањима у вези са осуђеним особама, рекао Антић.

Саветник председника Србије Оливер Антић разговарао је у Хагу са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом. Антић ће сутра у судском притвору у Схевенингену посетити држављане Србије оптужене и неправоснажно осуђене за ратне злочине током ратова у бившој Југославији.

Антић је, после сусрета с главним тужиоцем, рекао да је то био "учтив разговор с правном аргументациојм, с наше стране и са његове стране. Разговарали смо о томе како се може побољшати положај наших окривљених и о неким питањима у вези са нашим осуђеним лицима".

"Мислим да је и он сада видео да се неки аргументи морају узети у обзир, о којима се можда до сада није толико водило рачуна, али они су толико снажни да је очигледно да ће се размислити о њима. Мислим да је тужилац Брамерц био веома коректан", рекао је Антић.

Најављујући да ће сутра обићи притворенике у Схевенингену, Антић је рекао да намерава да се састане са свима.

"Видећемо који су посебни проблеми, да ли нешто може да се учини да се њихов положај у било ком смислу поправи. На нама је да помогнемо у мери колико је то могуће, да видимо да ли је потребна додатна помоћ у вези са одбраном и са њиховим положајем", истакао је Антић.

Антић је напоменуо и да то нема везе с питањем одговорности оптужених. У притвору у Схевенингену тренутно су 22 оптужене и неправоснажно осуђене особе српске националности.

Програмом посете, за среду је предвиђен и сусрет Антића, који је и главни правни саветник у Министарству спољних послова Србије, с председником Хашког трибунала Теодором Мероном.

Средином јануара, притворенике је обишао министар правде Србије Никола Селаковић који је разговарао и с тужиоцем Брамерцом и председником суда Мероном.

На крају посете Хагу, министар Селаковић је најавио да ће Влада Србије донети мере за помоћ притвореницима.

Владином одлуком, која је донета недавно, новчану помоћ од марта ће добијати и осуђени, а не само оптужени држављани Србије, као што је до сада био случај, као и они који се нису добровољно предали суду. Породице притворених имаће право на четири авионске карте годишње за посете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара