Читај ми!

Крстић одбио да сведочи у одбрану Караџића

Пред Хашким трибуналом Радислав Крстић, пензионисани генерал ВРС, одбио да сведочи у одбрану свог некадашњег врховног команданта Радована Караџића. Као разлог, Крстић навео нарушено здравље.

Генерал у пензији Војске Републике Српске Радислав Крстић одбио је данас да пред Хашким трибуналом сведочи у одбрану свог некадашњег врховног команданта Радована Караџића, уз образложење да му нарушено здравље то не дозовљава.

Трибунал је генерала Крстића (64), који је за време рата у БиХ био командант Дринског корпуса ВРС, 2004. правоснажно осудио на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници.

Тадашњи председник РС, Караџић (67) оптужен је за геноцид над више од 7.000 Муслимана у данима пошто је ВРС 11. јула 1995. заузела ту енклаву у источној Босни.

Генерала Крстића, Трибунал је посебним налогом (субпоена), на захтев Караџића, обавезао да сведочи, што није желео добровољно да учини. Крстић се данас појавио у судници, али је одбио да положи заклетву.

"Ви сте донели одлуку о захтеву Карадзића. Колико год да је захтев утемељен правно, за мене је неразуман, нељудски и представља акт насиља... Уз све поштовање и уважавање одлуке суда и даље остајем при ставу да искључиво из здравствених разлога нисам у стању да сведочим у овом предмету. Било би неодговорно с моје стране да прихватим да положим заклетву", рекао је Крстић.

Као разлог за одбијање, Крстић је навео "све што је преживео" током седмогодишњег служења казне у Енглеској, укључујући и напад хладним оружјем, у којем је био озбиљно повређен. Казао је да му је "здравље нарушено" и да пати од "посттрауматског синдрома".

"Сама помисао на то да пред овим судом треба нешто да говорим изазива стрес", тврдио је Крстић, оптужујући Караџића да "безобзирно гази" преко њега.

Казао је и да је "под сталним надзором лекара и психијатара" у притвору Трибунала у Схевенингену, у који је враћен после напада у Енглеској, додајући да "опоравак није био примерен".

"Упозорио сам Караџића на то, али то њему ништа не значи. Ношен циљем који жели постићи, умислио је да не желим да сведочим у његову одбрану, што није истина", изјавио је генерал.

Караџић је, супротно томе, тврдио да има обзира према свему што је Крстић преживео и да је желео да му постави "само неколико питања" о збивањима у Сребреници, зато што "нема замену за овог сведока".

Генерал Крстић при ставу да "не може против свог здравља" остао је и пошто су га судије упозориле да због одбијања да сведочи може бити оптужен за непоштовање суда.

Расправно веће затим је наложило да Крстић буде подвргнут додатним лекарским и психијатријским прегледима, како би било проверено да ли би сведочење имало неповољан учинак на његово физичко и ментално здравље. Налазе лекара о томе да ли је Крстић ментално способан да сведочи, веће ће добити до 8. марта.

Суђење Караџићу, оптуженом и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95, биће настављено у идући уторак, 12. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво