Читај ми!

Извоз као подстицај

Одобрење извоза меса и млека у Русију могло би да буде подстицај за сточаре у Србији да увећају стада и уложе више у посао којим се баве.

У Србији је у 2010. години укупно произведено нешто више од три одсто меса у односу на претходну годину, док је производња крављег млека мања за један одсто, објавила је Привредна комора Србије.

Недавно одобрење извоза меса и млека у Русију могло би да буде подстицај за сточаре да увећају стада и уложе више у посао којим се баве. За то им је, кажу, потребна и већа подршка државе.

Вест о отварању руског тржишта за српско месо и млеко могла би да остане само то - добра вест, ако је не буду пратиле и одговарајуће мере.

Наиме, и постојеће квоте за извоз у Европску унију Србија не користи у потпуности, јер је сточни фонд знатно смањен последњих година. Као највеће проблеме, сточари углавном наводе да не могу да планирају трошкове и зараду.

"Имамо квалитетно млеко, квалитетну храну, само нам треба сигурност да би ушли у ту причу да зарадимо неку пару", каже Мирко Бркић из Шиљеговца код Крушевца.

Досадашња рачуница није била исплатива.

"До пре годину дана имали смо у тову хиљаду јунади сада немамо ни комад. Куповали смо телад за 500 евра, а продавали утовљено јуне после годину дана за седам стотина евра. У таквој производњи нисмо могли опстати", навео је Раде Јаковљевић из "ПИК-а Халас Јозефа" из Аде.

Обори се празне због све већег броја старачких домаћинстава, али и зато што је сточарство последњих година постало несигуран бизнис. И на северу Бачке преполовљен је број грла.

Министарство најављује мере помоћи

Иштван Секе ветеринар из Мола каже да су људи изгубили поверење, нема сигурних цена ни за живу стоку ни за млеко.

Пре три године, кланице су тржишту испоручиле пет стотина хиљада тона меса, 2009. године десет хиљада тона мање, а прошле још мање, 480 хиљада тона.

Слично је и у производњи млека. У Министарству пољопривреде и трговине најављују мере које би требало да омогуће сточарима да лакше дођу до новца неопходног за увећање стада.

"У области сточарства актуелност рада Министарства пољопривреде и трговине биће на субвенционисању каматне стопе за дугорочне и краткорочне кредите за лица која се одлуче за производњу меса и млека", наводи Милош Миловановић из Министарства пољопривреде и трговине.

Детаљи кредитирања сељака знаће се после провомајских празника када се заврши и пријављивање домаћинстава у републички регистар, трвде у Министарству. Интересовање за те мере, уједно би могло да буде и први показатељ у којој мери бисмо могли да искористимо шансу за извоз у Русију.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара