Мање кромпира на ивањичким пољима – род је подбацио, али је квалитет остао исти

У ивањичким планинским селима приводи се крају вађење кромпира. Пролећне непогоде су утицале на род али, кажу произвођачи, нису умањиле квалитет ивањичког кромпира.

Сви трактори у погону и пуне руке посла за ивањичке пољопривреднике. Са око 50 хектара, петнаестак домаћина у селу Чепово ове године ваде мање кромпира.

"Подбацио је род доста, али је квалитет остао супер. Да је било једно две кише било би боље, али шта ћемо. Ивањички кромпир је остао и остаће најбољи, али нико није крив што није било кише", каже Миљко Караклајић из Чепова. 

У приносе и цену се не могу поуздати – све зависи од године до године, од времена и тржишта. Али се уздају једни у друге. Од производње малина и кромпира углавном сви живе, па су удружили снаге.

"Сваке године радимо са практично истим радницима. Један дан код једног, па онда у круг. Све у договору. То код нас у Чепову траје дужи низ година и мислим да се то ретко може срести у Србији, да има тако сложних људи. Нема нас пуно, али баш смо сложни", каже Миладин Караклајић из Чепова.

Ерђан Фезури из Бујановца каже да долази годинама. "Има посла доста. Има да се ради доста. Супер су газде, радимо у Чепову и лепо се заради. Храну, све имамо, намештај, све супер", каже Ерђан.

Уз раднике, у пољу помажу и млади кад имају времена.

"Можемо само викендом и кад је неки празник, пошто идемо у школу и зато немамо времена за све", каже Немања Караклајић.

У селу испод Кукутнице још има активних домаћинстава. На њивама које су отхраниле многе генерације опстају упркос бројним проблемима који прате пољопривредну производњу.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара