Читај ми!

Доживети стоту уз дијету са Икарије

У чему је тајна дуговечности становника малог грчког острва са рекордним бројем стогодишњака? Ево шта се једе на Икарији.  

Ако желите да доживите стоту, ево какву исхрану саветује Ден Битнер, амерички новинар и аутор, који је истраживао такозване „плаве зоне“, места са најдуговечнијим људима на планети.

Једно од тих места је грчко кикладско острво Икарија, недалеко од Миконоса, где локално становништво премашује стоту и ретко зна за рак, Алцхајмерову болест, депресију и срчана обољења. Битнер открива које су кључне намирнице од којих се састоји њихова дијета.

Реч је о најчистијем облику медитеранске дијете, која је усмерена на пасуљ и махунарке, нарочито леблебије и сочиво и дивљи зелениш.

Исхрана на Икарији састоји се од девет кључних намирница. 

Дивље зеље (хорта)

Сезонска „хорта“, дивље зеље које се узгаја у већини вртова на Икарији, јесте најчистији облик медитеранске исхране. Изузетно је богато антиоксидансима, богатије него боровнице. Осим хорте, овде се једе и друго разноврсно лиснато поврће, попут ендивије, листова маслачка (радикјо), спанаћа, цикорије, портулка, амаранта (влита) или листова цвекле.

На грчким пијацама може да се нађе и комбинација свог тог зелениша, такозвана псиликà. Ово лиснато поврће препуно је витамина, нарочито К, А и Ц, калијума и других минерала. Богато је влакнима и изузетно нискокалорично.

Маслиново уље

Основа сваке медитеранске дијете је екстрадевичанско хладно цеђено маслиново уље, препуно есенцијалних масних киселина, витамина и минерала, чија конзумација има значајне здравствене бенефите, јача имуни систем, спречава упале и штити од Алцхајмерове болести.

Greek City Times истиче да грчко уље, у поређењу са другима на тржишту, има најнижу киселост (отприлике 0,5 одсто), далеко испод минималних 0,9 одсто које су прописале власти ЕУ.

На Икарији га обилно користе за преливање салата и поврћа, као и за кување.

Кромпир

Кромпир има висок садржај влакана, калијума, витамина Ц и витамина Б6 и добар је за здравље срца. Његова влакна помажу у смањењу холестерола у крви и ризика од срчаних обољења. 

Икаријанци га доста користе у исхрани, печеног или куваног, као додатак салатама и супама.

Црнооки пасуљ 

Флавоноиди у пасуљу могу да помогну у смањењу ризика од срчаних болести и рака. Фитостероли, такође у махунаркама, помажу у смањењу нивоа холестерола у крви. Црнооки пасуљ обезбеђује бројне хранљиве материје, богат је извор влакана и може се користити у разним рецептима. Посебно за вегетаријанце, такав пасуљ може да обезбеди неопходан извор гвожђа. Црнооки пасуљ се на Икарији најчешће спрема као супа или салата.  

Медитеранско биље

Већина љубитеља зачина слаже се да грчки оригано спада међу најукусније биље и један је од омиљених додатака јелима. Оригано расте практично свуда у Грчкој, и без обзира да ли је свеж или осушен, додаје јелу, осим укуса и мириса, и многа корисна својства. Осим оригана, на Икарији, као и широм Грчке, користе се и многи други биљни зачини, попут рузмарина, жалфије, тимијана, босиљка и першуна, који имају антиинфламаторна својства. Посебно моћан и као антибиотик је бели лук, који Икаријанци воле и додају у многа своја кувана и сирова јела.

Лимун 

Без обзира да ли додајете кришке лимуна у воду или користите цитрусно воће да обогатите укус својих оброка, лимун убрзава метаболизам, помаже при варењу и има много калцијума, калијума и витамина Ц.

Леблебије

Леблебије се често користе у исхрани на Икарији, најчешће у облику супе или салате, а њихово конзумирање има бројне предности, јер представљају алтернативу месу богату влакнима и протеинима.

Грчка кафа

Многе студије показале су да грчка кафа има велике здравствене предности, чак и да једна шољица тог напитка дневно може продужити животни век, наводи Greek City Times. Кафа кувана на „грчки“ начин (у Србији позната као „турска“ кафа) богата је полифенолима и антиоксидансима и садржи умерену количину кофеина, у поређењу са другим пићима од кафе.

Истраживања су открила да људи на острву Икарија, који бар једном дневно пију грчку кафу, имају боље кардиоваскуларно здравље од других, а већина локалног становништва живи преко 90 година.

Мед

Грчки мед је једна од најхранљивијих природних намирница, богата витаминима, минералима и антиоксидансима, а становници Икарије га свакодневно конзумирају. Садржи антибактеријске и антивирусне супстанце и вековима се користи за лечење упале грла, кашља, мањих опекотина, посекотина и бактеријских инфекција. Мед је једна од намирница које се најлакше варе, богат је фенолним једињењима и помаже у превенцији остеопорозе. 

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара