Читај ми!

Нуклеарке на клацкалици – једни их пале, други гасе, формиран савез пет земаља против Русије

Одлуке о нуклеарној енергији су протеклих дана на клацкалици – једни пале нове реакторе, други гасе. Пет земаља – Велика Британија, САД, Канада, Јапан и Француска склопиле су нуклеарни савез с циљем да са међународног тржишта нуклеарне енергије избаце Русију, која у тој области доминира.

Финска је протеклог викенда пустила у рад нуклеарку, до сада највећу у Европи, која ће земљи обезбедити 14 одсто струје. Како би надокнадила мањак гаса, Пољска је са Америком потписала споразум вредан четири милијарде долара, за градњу чак 20 модуларних нуклеарних реактора.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки истиче да је атом, а посебно такозвани мали атом, веома добар начин да се брзо попуне ресурси.

"Пољској су потребни јефтини и чисти извори енергије", истиче Моравјецки.

Председник пољске енергетске компаније ПКН "Орлен" Данијел Обајтек наводи да је та енергија 30 одсто јефтинија од енергије произведене из гаса.

"У ствари, сами себе одсецамо од било које веће зависности", додаје Обајтек.

Немачка ставила тачку на нуклеарну енергију

Истовремено, Немачка је гашењем и последња три реактора ставила тачку на нуклеарну енергију.

Због енергетске кризе, затварању нуклеарки противе се и тамошњи стручњаци и већина јавног мњења.

Баварска тражи да се поново активира нуклерка у њиховој покрајини.

"Уверени смо да је гашење нуклеарних електрана тешка грешка. Нудимо да задржимо нуклеарну енергију још неколико година", рекао је премијер Баварске Маркус Зедер.

Председник Немачке индустријске и привредне коморе Петер Адријан има утисак да је прагматизам понекад жртвован идеологији.

"Можемо да размишљамо о томе да производњу челика и осталог реализујемо коришћењем зеленог водоника. Али прво морамо да имамо зелени водоник, а ми га немамо", указује Адријан.

Белгија одложила гашење нуклеарки, Кина спрема 47 реактора

Белгија је поново одложила гашење својих нуклеарки, а Шведска је одлуку о затварању донела после катастрофе у Чернобиљу, коју је касније поништила.

У свету је активно 400 нуклерки, 60 је у изградњи, а у развоју нуклеарне енергије предњаче: Русија, Индија, Француска, Америка, Јапан, а посебно Кина, која припрема градњу чак 47 нових реактора.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво