Читај ми!

На самиту у Бриселу усвојена Декларација о нуклеарној енергији; Вучић: Мораћемо да мењамо законе и доведемо људе из иностранства

У Бриселу се одржава први Самит о нуклеарној енергији на којем светски лидери, међу којима и председник Србије, разматрају значај нуклеарне енергије у решавању климатских промена и јачању енергетске безбедности. Усвојена је декларација која се бави питањима нуклеарне енергије, а председник Вучић је поручио да је тај скуп веома важан и за Србију и цео европски континент, јер нам је свима потребно више енергије како бисмо могли да остваримо веће стопе раста и да реализујемо велике планове у будућности.

На самиту у Бриселу усвојена Декларација о нуклеарној енергији; Вучић: Мораћемо да мењамо законе и доведемо људе из иностранства На самиту у Бриселу усвојена Декларација о нуклеарној енергији; Вучић: Мораћемо да мењамо законе и доведемо људе из иностранства

Први светски Самит о нуклерној енергији организују "Међународна агенција за атомску енергију" и Белгија, која је после катастрофе у Фукушими донела одлуку о гашењу својих нуклеарки, а у време енергетске кризе затварање је одложила.

Први пут на таквом самиту окупиле су се делегације из 30 земаља, представници индустрије, шефови истраживачких центара, стручњаци, као и представници цивилног друштва.

Гроси: Сви учесници самита сложни око декларације о нуклеарној енергији

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Маријано Гроси изјавио је на отварању самита да је веома сам поносан што су се сви учесници из целог света сложили око декларације која се бави питањима нуклеарне енергије.

Он је навео да се поменута декларација бави оним што свет треба да уради да би искористио нуклеарну енергију на прави начин.

Директор Међународне агенције за атомску енергију је истакао важност "глобалног напора" за боље коришћење нуклеарне енергије у свету који се суочава са поделама и тензијама.

ИАЕА је ту да обезбеди да се овај процес изведе на коректан и безбедан начин, рекао је Гроси.

Вучић: Самит на којем се обликује енергетска будућност Европе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србију све већа лењост по питању ископавања угља, неопходност да се одричемо фосилних горива, нуклеарне енергије, зелене енергије ставити у позицију да ће морати да мења законске норме и навике.

Он је, уочи почетка Међународног самита за нуклеарну енергију у Бриселу, рекао и да ће Србија морати и да доводи људе из иностранства јер нема довољно стручњака у тој области.

"Данас је важно да ми разумемо у коликом смо заостатку и како смо погрешне одлуке доносили у претходних 35 и 40 година и значај који се придаје овом самиту нама указује на то колико ће нам струја недостајати у будућности. Да то поједноставимо – без нуклеарне енергије ми нећемо бити у стању да преживимо ни долазак вештачке интелигенције, ни електричних аутомобила", рекао је Вучић.

Он је указао и на све већи значај зелене енергије. "Наша све већа лењост по питању ископавања откривки угља, неопходност да се одричемо фосилних горива, нуклеарне енергије, зелене енергије и све друго нас ставља у позицију да ћемо морати да мењамо наше законске норме, да ћемо морати истовремено да мењамо наше навике, али да ћемо морати и да доводимо наше људе из иностранства, јер немамо довољно број стручних људи", рекао је Вучић.

Председник је нагласио да ћемо морати да обезбедимо значајна финансијска средства у будућности, да бисмо све то могли да направимо.

Вучић је захвалио белгијском премијеру и директору Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаелу Маријану Гросију на срдачном дочеку и прилици да Србија учествује на Самиту о нуклеарној енергији, на којем се обликује енергетска будућност Европе.

Нуклеарна енергија и обновљиви извори се не искључују

Премијер Белгије Александар де Кро рекао је новинарима уочи почетка самита да се нуклеарна енергија и обновљиви извори енергије не искључују међусобно и као пример навео то што је Белгија одлучила да прошири две нуклеарне електране са једне стране и са друге што планира да постави турбине на ветар у Северном мору.

"Биће нам потребно и једно и друго. Ми смо у позицији да имамо обоје. На крају имамо стратегију која је 20 година далеко и, искрено, ако желимо да се декарбонизујемо, ако желимо да идемо ка 'нето нули' 2050. биће нам потребне и све обновљиве и нуклеарне технологије", рекао је Де Кро.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да је питање енергетике често талац идеолошких приступа, што је лоше, јер, како је рекао, енергија није идеолошко и није геополитичко питање.

"Ово (нуклеарна енергија) је једини извор енергије који би могао да буде безопасан за људе у смислу загађења и истовремено производити велике количине онога што нам је потребно. Тако да је Мађарска веома за то. Срећно. Питање енергетике је понекад у Европи талац идеолошких приступа и тога се морамо ослободити", рекао је Орбан.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво