Читај ми!

Расписан Јавни позив за унапређење енергетске ефикасности; Ђедовић: Најјефтинија је струја која се не потроши

Министарство рударства и енергетике расписало је Јавни позив за доделу средстава за унапређење енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја у градовима и општинама, у оквиру којег је обезбеђено 400 милиона динара за подршку пројектима на локалном нивоу.

Поводом расписивања јавног позива министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић навела је у саопштењу да је најјефтинија електрична енергија која се не потроши.

"Зато морамо да унапређујемо енергетско стање јавних зграда - школа, вртића, домова здравља и других објеката на локалу. Ово је прилика да општине добију субвенције од државе за своје пројекте, које могу ићи и до 70 одсто вредности радова, а у најнеразвијенијим општинама у Србији и у већем проценту", навела је министарка.

Општине са најзагађенијим ваздухом могу и два пројекта да поднесу

Новина у односу на претходне јавне позиве је да ће се при оцењивању предлога посебно вредновати пројекти у општинама које су препознате по високој загађености ваздуха.

"Позивам све градове и општине да се пријаве и да заједно учинимо да јавни објекти буду пример како се одговорно користи енергија и да створимо здравију животну средину за наше грађане”, рекла је Ђедовићева.

На јавни позив могу да се пријаве све јединице локалне самоуправе и да предложе своје пројекте унапређења енергетске ефикасности у школама, предшколским установама, домовима здравља, управним зградама и другим објектима који се користе у здравству, школству, социјалној заштити, култури и спорту и комуналним делатностима.

За разлику од других локалних самоуправа које могу да конкуришу са једним пројектом, који обухвата једну или више мера енергетске ефикасности, општине које су препознате по високој загађености ваздуха имају право да пријаве два пројекта, од којих један мора да обухвати меру уградње котла на биомасу или природни гас или уградњу топлотне пумпе.

Максималан износ по пројекту 30 милиона динара

Максималан износ средстава који додељује Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, у саставу Министарства, износи 30 милиона динара по пројекту, а максимално 70 одсто износа укупне вредности пројекта. Девастиране ЈЛС, њих 19, имају могућност да добију 100 одсто средстава, а максимално 30 милиона динара. За меру модернизације јавног осветљења, максимално учешће Управе је 20 одсто, односно 4,5 милиона динара.

Мере енергетске санације које ће се финансирати кроз јавни позив обухватају, између осталог, замену прозора и врата, унапређење изолације зграда, замену котлова ефикаснијим и уградњу топлотних пумпи, уградњу соларних колектора за топлу воду, модернизацију јавног осветљења и уградњу соларних панела.

Јавни позив је отворен до 2. јуна 2023, а очекује се да ће решење о додели средстава бити донето у првој половини јула 2023. године.

Очекује се да ће се реализацијом пројеката у оквиру Јавног позива за доделу средстава ради финансирања пројеката унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја у јединицама локалне самоуправе, као и градским општинама, остварити уштеда енергије од 30 до 50 одсто годишње у зависности од мера које се примењују, што ће утицати на смањење трошкова грејања зими и хлађења лети, као и на смањење штетног утицаја на животну средину.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво