Енергетска санација зграда – пут до праведније наплате грејања и чистијег ваздуха

Блага зима је још једном потврдила да треба убрзати енергeтску санацију зграда, како би се прешло на наплату грејања по потрошњи. Грејна сезона се званично завршава сутра – 15. априла, али због најављеног захлађења, топлaне остају у припрвности.

Априлске летње температуре обуставиле су испоруку топлотне енергије из даљинских система грејања пре десетак дана. У случају потребе, из Топлана обећавају - радијатори ће бити топли.

"У периоду од 15. априла до 3. маја у обавези смо да пратимо прогнозу и када средње дневне температуре падну испод 12 степени, или три дана, кажем у зависности од града до града – у обавези смо да испоручујемо топлотну енергију", каже Ивана Калања из "Удружења топлана Србије".

Због климатских промена циљ је да топлане што пре пређу на праведнију наплату грејања – по потрошњи. Услов је санација старих зграда.

Почеће енергетска санација зграда 

Уз државну подршку и повољне кредите у 15 градова, ове године почеће радови на првих 500 стабених зграда.

Ове седмице покренута је и енергетска обнова 26 државних институција, које су међу највећим потрошачима. 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић наводи да се кроз пројекат вредан 40 милиона евра намерава санација око 50 одсто републичких зграда.

"План нам је да их завршимо до изложбе Експо 2027", каже министарка.

Субвенције за мере енергетске ефикасности

Ресорно министрство расписало је нови позив и за мере енергетске ефикасности у домаћинствима.

До 29. априла за средства прво конкуришу локалне самоуправе, које ће почетком лета позвати грађане да се пријаве за субвенције за једну или више мера енергетске ефикасности.

"То су мера замене столарије, замене термичког омотача уградњом термичког омотача на зидовима. Имамо набавку и уградњу топлотних пумпи, набаку и уградњу соларних панела за производњу електричне енергије и уградња соларних колектора за санитарну топлу воду", објашњава енергетски менаџер Пирота Бојан Ивковић.

Прошле године субвеције је искористило око 10.000 домаћинстава у 131 граду.

То побољшање енергетске ефикасности донело је уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу и смањење емисије угљен-диоксида које произведе 28.000 аутомобила.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво