Читај ми!

Како заиста уштедети енергију – на колико степени подесити фрижидер, замрзивач или бојлер

Да ли сте знали да највећу уштеду енергије остварујете када поставите температуру фрижидера на четири степена, а замрзивача на минус 18 степени? Да бојлер треба да подесите на 60 степени? Пројекат "Боља енергија" Америчке агенције за међународни развој – УСАИД настоји да серијом радионица то научи ученике средњих школа широм Србије. Они би своје знање о енергетској ефикасности требало да пренесу даље и тиме помогну грађанима да уштеде енергију и новац код куће.

Руководилац пројеката УСАИД-а Синиша Чађо каже за РТС да у овом кругу раде едукације са средњошколцима, као и да су основци били на њиховим радионицама у првом кругу.

“Циљ је едукација тих младих људи како уштедети електричну енергију и како бити савестан у потрошњи те енергије. У овом кругу са средњошколцима радимо као са едукаторима, који ће сами после тога наставити едукације у својим школама, у својим срединама и на тај начин проширити та знања што више у Србији”, објашњава Чађо.

Истиче да се пројекат реализује у школама широм Србије, као и да ученици могу и сами да се пријаве.

“Оно што је добро је да се ученици пријављују, значи да већ постоји неки ниво интересовања и предзнања о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије и на тај начин добијамо некога ко је заинтересован за то да научи више и да то своје знање подели са осталима”, додао је Чађо.

Наводи и да у пројекту нису само средње стручне школе које су уско везане за ову област, већ и гимназије.

“Апсолутно сви су ту. Оно што је добро што ове године радимо са средњим школама је да на тај начин покушамо некако да им дамо неку идеју за факултет. Kлиматске промене, енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије иду руку под руку, па можда да и кроз ове радионице добију идеју за неки свој будући животни позив”, поручује Чађо.

Лужњанин: Идеја је да идемо у корак са светом

Инжењерка електротехнике и рачунарства Нина Лужњанин, едукаторка за младе на овим радионицама, наводи да је се пројектом “Боља енергија” баве важном темом енергетске ефикасности која је повезана са глобалним загревањем и осталим проблемима које има наша планета.

“Како је планета заједничко место за живот, нама је свима у интересу да створимо што боље услове. Тако да, ово је активност која се спроводи код нас, али се спроводи у целом свету. То је идеја да ми идемо у корак са светом и да се са светом повезујемо”, додаје Лужњанин.

Поручује да им је циљ да на радионицама одређене ставове које средњошколци имају о енергетској уштеди потврде или их на одговарајући начин аргументују.

Савети за уштеду енергије 

Говорећи о томе које су савети за уштеду, Лужњанинова каже да постоји низ савета који не нарушавају животни комфор, али нам могу помоћи да уштедимо:

Обратите пажњу на енергетске разреде када купујете уређаје, посебно велике потрошаче. То су налепнице које стоје углавном у углу производа – од ознаке "А" до ознаке "Г." "А" је најбољи избор. 

"Они су у старту мало скупљи. Међутим, драстично доносе уштеду кроз дугорочну потрошњу, јер користе много мање електричне енергије”, наводи Лужњанин.

– У кухињи приликом кувања треба да користимо посуду која је сразмерна грејној површини;

Када печемо у рерни, можемо је искључити 10 минута пре краја печења и искористити ту топлоту;

Фрижидер подесимо на 4 степена, а замрзивач на минус 18;

Бојлер подесимо на 60 степени;

Поставимо ЛЕД сијалице у кући – оне имају 10 пута дужи животни век, а користе много мање електричне енергије.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво