Читај ми!

Енергетска криза тресе свет – како је Србија обезбедила довољно енергената

Либанска електроенергетска мрежа је потпуно угашена, након што су две главне електране остале без горива. Несташице прете Индији, Немачкој, Румунији. Прете и несташице појединих производа. Грађани Србије не морају да брину – имаће топле домове и неће расти цене струје и гаса, поручује председник Вучић. А предузимају се, каже, мере за заштиту привреде.

Либан је остао без струје и то на неколико дана. Због несташица дизела искључене су две главне електране што је обуставило производњу електричне енергије.

А због несташице угља са рестрикцијама се суочава Индија и север Кине. Најмногољуднија земља света претходно је најавила да се окреће зеленој енергији, а приморана је поново да увози угаљ.

У Европи енергетски ценовни цунами. У Албанији, која је међу највећим увозницима струје кажу, да је земља у ванредном стању због кризе у снабдвању електричном енергијом.

Проблеми и у Румунији и Бугарској. Италијани се већ суочавају са драстичним поскупљењем и гаса и струје.

"Иако упозорени на поскупљење струје и гаса од првог октобра, Италијани ће тек када им стигну рачуни видети шта значи поскупљење струје за 29,8 одсто и поскупљење гаса за 14,4 одсто. Ново увећање само струје било би знатно драматичније да није реаговала италијанска влада: струја би поскупела за 45 одсто", јавља дописница РТС-а из Италије Сања Лучић.

Додаје да је енергетска криза у Италија покренула поскупљења готово свих производа.

Због вртоглавог раста цена гаса највећи британски произвођачи – челика, стакла, керамике и папира, упозорили су владу да ће обуставити производњу.

Скупи енергенти у Немачкој покренули су домино ефекат: поскупљују многи производа, а прете и несташице.

"Поскупео је и гас. Рачуни за грејање су Немцима за 12 одсто већи од овог месеца. Све то се одразило и на инфлацију, која је у Немачкој, после дуго времена, прешла четири одсто", наводи Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке.

Каква је ситуација у Србији  

Србија прати дешавања на светском и европском енергетском тржишту, каже председник Вучић истичући да је наша земља на време решила проблеме. Обезбеђен је и превентивни интервентни увоз струје до половине децембра, док се не заврши ремонт блока Б1 у ТЕНТ-у. 

Енергетску безбедност земља је обезбедила изградњом гасовода Балкански ток, упркос свим притисцима са Запада.

"Сваког дана гледамо да два до три милиона додатно спустимо у Бантски Двор да бисмо чували за не дај Боже. Тако се домаћин понаша. Ми данас не трошимо из Бантског Двора, већ оно што нам регуларно долази, гасоводом", навео је Вучић. 

Како је објаснио, "додатних 180 мегавата електричне енергије које смо чували у резерви, пустили смо у погон, да бисмо спустили берзанску цену, да бисмо помогли домаћим привредницима". 

"То грађане не интересује, ми за њих држимо најнижу могућу цену у Европи. Србија има најнижу цену електричне енергије у Европи за домаћинства", истакао је Вучић. 

Председник је поручио и да се припремају пројекти градње нових хидроелектрана "Ђердапа 3" и "Бистрице" што ће за 15 посто повећати производне капацитете електричне енергије.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво