Читај ми!

Либан "unplugged", помоћ стиже из Ирана

Цео Либан је остао без електричне енергије након што су две највеће електране у земљи престале са радом због несташице горива.

Несташица струје у Либану ће трајати неколико дана, саопштили су либански званичници.

Становници Либана су и током протеклих неколико месеци због недостатка горива имали недовољно електричне енергије коју обезбеђује држава.

Либанска државна компанија за електричну енергију упозорила је још у септембру да би земља могла у потпуности остати без струје у октобру, услед све мањих резерви горива због којих компанија није у стању да произведе 600 мегавата дневно, колико је потребно за рад мреже.

Нестанак струје тренутно траје најмање између 18 и 24 сата дневно, при чему се већина Либанаца ослања на скупе приватне произвођаче електричне енергије.

Ипак, чак су и поједини приватни произвођачи морали да наметну искључења електричне енергије на најмање шест сати дневно због недостатка горива.

Грађани који себи то могу да приуште, купили су резервне јединице за непрекидно напајање (УПС), батерије и регулаторе напона.

Помоћ Либанцима, одмах је понудио Иран који је обећао додатне пошиљке горива, као и изградњу две нове термоелектране.

Амерички Стејт департмент је овај потез Техерана оценио као "маркетиншки" и навео да овакве акције неће дугорочно решити проблеме са којима се већ годинама суочава Либан.

Истовремено са енергетском, Либан погађа и финансијска криза због константног пада вредности локалне фунте.

Суштински, либанске институције распале су се после серије афера и стравичне експлозије у којој је, у августу прошле године, збрисана лука у Бејруту.

Нова либанска влада положила је заклетву 20. септембра, после више од годину дана политичке блокаде, што је нови премијер Наџиб Микати описао као "светло на крају тунела" - прилично иронично с обзиром да је церемонија полагања заклетве каснила неколико сати због нестанка струје у парламенту.

Кризу у коју је Либан запао након експлозије лучких складишта у Бејруту, а због неуспеха формирања ефикасне владе, Светска банка је описала као једно од најжешћих криза модерног доба.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се